Svet

Nova anketa: Polovina Amerikanaca smatra da je Izrael otišao "predaleko" sa ratom u Gazi

Svega 35 odsto smatra da je odgovor Izraela na napad Hamasa 7. oktobra adekvatan
Nova anketa: Polovina Amerikanaca smatra da je Izrael otišao "predaleko" sa ratom u Gaziwww.globallookpress.com © Abdul Rahman Salama/XinHua

Sve veći procenat odraslih u SAD smatra da je vojni odgovor Izraela u Gazi "otišao predaleko", ukazuju rezultati nove ankete novinske agencije AP i Nacionalnog centra za istraživanje javnog mnjenja (NORK) sa Univerziteta u Čikagu, prenosi "Aksios".

Naime, 50 odsto odraslih Amerikanaca je u januaru reklo da je Izrael otišao "predaleko", u poređenju sa 40 odsto koji su isto mislili u novembru, navodi se u rezultatima ankete.

Svega 35 odsto smatra da je odgovor Izraela na napad Hamasa 7. oktobra adekvatan, što predstavlja pad od tri odsto u odnosu na novembar.

Broj građana SAD koji Tel Aviv smatraju za saveznika Vašingtona koji deli američke interese i vrednosti je značajno opao, i sada iznosi 35 odsto u odnosu na 44 odsto u novembru. 

Takođe je opala i podrška politici Džozefa Bajdena po pitanju rata u Izraelu, i sada iznosi 31 odsto, odnosno šest odsto manje nego u decembru. 

Ovaj pad bio izraženiji među pristalicama demokratske stranke, napominje "Aksios" i navodi da je 59 odsto demokrata smatralo da Bajden dobro vodi politiku po tom pitanju, dok sada to misli 46 odsto Amerikanaca. 

Među republikancima, međutim, podrška Bajdenovoj politici na Bliskom istoku porasla je za tri odsto, i sada iznosi 21 odsto.

image