Svet

Predstavnički dom najavljuje glasanje o samostalnom paketu pomoći za Izrael, Bela kuća se protivi

Bela kuća je glasanje o samostalnom paketu pomoći za Izrael nazvala "ciničnim političkim manevrom" republikanaca u Predstavničkom domu
Predstavnički dom najavljuje glasanje o samostalnom paketu pomoći za Izrael, Bela kuća se protiviGetty © Win McNamee/Getty Images

Predsedavajući Predstavničkom domu američkog Kongresa Majk Džonson najavio je da će održati glasanje o nezavisnom paketu pomoći za Izrael koji neće podrazumevati smanjenje potrošnje.

Novopredloženi zakon podrazumeva 17,6 milijardi dolara za dodatno vojno finansiranje, kao i "važno finansiranje američkih snaga u regionu". Početni paket od 14,3 milijarde dolara, koji je Senat odbacio prošle godine, uključivao je jednak iznos smanjenja potrošnje za Poresku upravu SAD (IRS), zbog čega su ga demokrate označile kao "otrovnu pilulu".

"Sledeće nedelje ćemo doneti čist, samostalan dopunski paket finansija za Izrael", napisao je Džonson u pismu kolegama poslatom u subotu po podne, dodavši da "senat više neće imati izgovore, koliko god bili pogrešni, protiv brzog usvajanja ove kritične podrške našem savezniku."

Do Džonsonove najave dolazi u trenutku kada se Senat sprema da glasa o dugo očekivanom predlogu dodatnog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji zahteva američki predsednik Džozef Bajden, a koji podrazumeva strožu kontrolu granica SAD u kombinaciji sa skoro 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, kao i veću pomoć Izraelu i Tajvanu.

Lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je u petak, 2. 2, da se sprema da objavi tekst zakona "najkasnije do nedelje", a da će se prvo proceduralno glasanje obaviti do sredine sedmice.

Bela kuća se protivi novom paketu pomoći

Bajdenova administracija protivi se razmatranju zakona kojim bi se Izraelu obezbedila pomoć od 17,6 milijardi dolara u Predstavničkom domu, bez izdvajanja dodatnih sredstava za podršku Ukrajini, navodi se u saopštenju portparola Bele kuće Karin Žan-Pjer.

"Mesecima je administracija radila sa dvopartijskom grupom senatora na sporazumima o nacionalnoj bezbednosti koji obezbeđuju našu granicu i pružaju podršku narodu Ukrajine i Izraela. Upravo u svetlu predstojećeg objavljivanja teksta zakona, republikanci Predstavničkog doma su smislili novi cinični politički manevar", napomenula je ona, i dodala da "bezbednost Izraela treba da bude svetinja, a ne da postane predmet političkog potkusurivanja."

image