Srbija i Balkan

Lokomotiva podkast: Teksas (ni)je srce Srbije

U novoj epizodi podkasta Lokomotiva, gost podkasta bio je politikolog Aleksandar Pavić
Lokomotiva podkast: Teksas (ni)je srce Srbije

Autori podkasta Marko Nikolić i Tiosav Purić govorili su u prvom delu emisije o tome kako je "UČK dobio premijera" u Severnoj Makedoniji, komentarišući izbor Talata Džaferija za predsednika Vlade Severne Makedonije, ističući pritom da je ovo još jedno u nizu poniženja za južnog suseda Srbije, koje im je priređeno u ime "evroatlantskog savezništva".

Takođe, autori su govorili i o "kilavoj francuskoj revoluciji", tj. o protestu poljoprivrednika i njihovoj spremnosti na preduzimanje konkretinh mera koje bi vodile blokadi Pariza i Francuske.

Autori su podsetili i da je ovo ozbiljna politička kriza za novoizabranog premijera Gabrijela Atala, koji je suočen između ostalog i sa inflacijom, što je dodatno opterećenje za francusku privredu.

U rubrici "Steva sa terena", Tiosav Purić i Marko Nikolić su razgovarali sa politikologom sa Instituta za evropske studije Stevanom Gajićem o krizi u Sjedinjenim Američkim Državama. Gajić ističe da bi, ukoliko bi došlo do sukoba, ovo bio de fakto četvrti građanski rat u SAD, podsećajući da je Rat za nezavisnost imao elemente građanskog rata, kao i tzv. Zaboravljeni rat Amerike i Kanade iz 1812. godine. Takođe, Gajić je podsetio da se sve ovo dešava u trenutku kada je Amerika u stanju predizborne političke euforije, te da će sukob Teksasa sa federalnim vlastima dati dodatni zamah Trampovoj kampanji.

U drugom delu podkasta, autori su ugostili politikologa Aleksandra Pavića, sa kojim su takođe govorili o krizi u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i na Bliskom istoku, i o evroazijskim integracijama.

Komentarišući krizu u SAD, Pavić navodi da je podela između "plavih" i "crvenih" država duboka, te da je postao trend u SAD da se građani sele iz demokratskih u republikanske države, i ističe da je ovo trenutak da "države preleta" (fly-over states) između atlantske i pacifičke obale podsete ostatak sveta da su upravo one "srce Amerike". Govoreći o sukobu na Bliskom istoku, Pavić navodi da je problem nemoguće rešiti bez SAD, koje ne žele da "obuzdaju Izrael", čija je vlada puna "fanatika, poput Ben Gvira ili Smotriča".

Podkast Lokomotiva emituje se svake subote u 20 časova.

image
VV inauguration
banner