Srbija i Balkan

Slobodan Vladušić u podkastu "Lokomotiva": Zapad se odrekao svih vrednosti na kojima je počivao

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" bio je profesor i književnik Slobodan Vladušić
Slobodan Vladušić u podkastu "Lokomotiva": Zapad se odrekao svih vrednosti na kojima je počivao© РТ Балкан

U prvom delu emisije autori podkasta, Tiosav Purić i Marko Nikolić, analizirali su teme koje su obeležile nedelju iza nas: reakcije i dešavanja nakon proslave 9. januara – Dana Republike Srpske, slučaj Epstajnovog ostrva – Srbi su opet znali prvi, kao i da li je nemačka poljoprivreda najbolja na svetu. 

U rubrici "Steva sa terena", u emisiju se putem video-linka uključio Stevan Gajić, naučni saradnik na Institutu za evropske studije, sa kojim su autori podkasta razgovarali o dešavanjima u Jemenu: kakav su odgovor Huti dali Davosu, mogu li da poremete trgovinske tokove kroz Crveno more, kako će arapske zemlje reagovati na još jednu u nizu agresija SAD na muslimansku zemlju, kao i zašto se desilo zaoštravanje odnosa između Pakistana i Irana. 

"Dešavanja u Jemenu počela su da se uzburkavaju ulaskom izraelskih trupa u Gazu, nakon čega su Huti najavili da će napasti svaki brod koji prolazi kroz Crveno more koji ide iz Izraela i ka Izraelu, što naravno sa ekonomske tačke gledišta brine elitu u Davosu. Ovde se radi o igri brojeva – jedna hutska raketa mnogo je jeftinija od američke PVO rakete", kaže Stevan Gajić.

U drugom delu emisije sa profesorom Slobodanom Vladušićem, autori su razgovarali o njegovoj novoj knjizi – zbirci eseja: "Zavet i Megalopolis", koja nas vodi ka pitanjima gde se nalazi moderni čovek unutar metastaziranog Megalopolisa, kako se Zapad odrekao svih vrednosti na kojima je počivao, može li čovek sačuvati identitet uz zavet kao način pobune i revolta, jesu li komformizam i narcizam glavna odlika u svetskom Megalopolisu, kao i da li je veštačka inteligencija jedan od poslednjih pokušaja dehumanizacije.

"Pojam Megalopolisa u osnovi ne čine samo ulice i zgrade, već svest ljudi koji u njemu žive, a Megalopolis nije samo oznaka za veliki grad, već i za posebno stanje svesti ljudi. Špengler je rekao da u svetskom gradu nestaje strah od smrti, ali ne od sopstvene smrti nego od nestanka loze. Ljudima u svetskom gradu nije važno ako sa njima nestaje jedna porodična mitologija, to nije slučaj sa građanima polisa koji još uvek imaju svest o vrsti porodične mitologije, što je za mene jedna od najoptimističkijih ideja, jer istorija nije nešto što je predvidivo i što se može izračuvati nego nešto što traje", istakao je profesor Vladušić. 

"Lokomotiva" podkast emituje se svake subote u 20 časova.

image