Srbija i Balkan

Lokomotiva podkast: Kako Zapad javlja - Rusi pobeđuju

Gost u novoj epizodi podkasta Lokomotiva bila je Marija Morović, predstavnica humanitarne organizacije Srbi za Srbe
Lokomotiva podkast: Kako Zapad javlja - Rusi pobeđuju

Autori podkasta Marko Nikolić i Tiosav Purić su u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" govorili o izbornim rezultatima, konstatujući da suštinski nije bilo velikih promena, jer je narod pokazao doslednost u opredeljenju da su nacionalni interesi Srbije u pitanju Kosova i Metohije, odnosa prema Zapadu i zapadnim imperijalističkim strukturama i odnosa sa Rusijom - neprikosnoveni.

Sa druge strane, autošovinistički i kulturrasistički narativ prema građanima Srbije koji su ujedno građani Republike Srpske i koji su učestvovali u izborima, a koji jedan deo opozicije gaji, možda naknadno pojašnjava uspeh iks-faktora na ovim izborima - uspeh pokreta "Mi - glas iz naroda".

Pored ovoga, autori su govorili o sve češćim navodima zapadnih medija, kao što su "Fajnenšl tajms" i Blumberg, da postoji "mogućnost" ruske pobede u Ukrajini. Dok sa jedne strane izgleda kao da se zapadna javnost sprema za suočavanje sa poražavajućom politikom atlantističkih snaga u Ukrajini, Vrhovni sud Kolorada zabranio je Donaldu Trampu da se kandiduje na izborima u toj državi, dajući dodatni zamah kampanji bivšeg američkog predsednika. 

Ali nije samo američka demokratija u krizi. U Poljskoj je novi premijer i poznato lice poljske politike Donald Tusk u "demokratskom maniru" briselske administracije, čiji je eksponent bio, policijskim upadom u zgradu javnog servisa pokušao da suzbije uticaj stranke Pravde i prava koja je izgubila parlamentarne izbore ranije ove godine. 

Pošto Zapad grca u unutrašnjim problemima, ne čudi da ne može da drži pod kontrolom situaciju na Bliskom istoku, koja je svakog dana sve bliže eskalaciji.

Huti iz Jemena sve češće i sve uspešnije napadaju brodove koji plove kroz Bab el Mandab, gušeći tako 12 odsto svetske trgovine koja prolazi kroz ovaj moreuz, i ide dalje ka Suecu. Čeka se i dalje pravovremena reakcija atlantističke koalicije i arapskih zemalja. U suprotnom, Izrael, čija je trgovina na meti Huta, "preti da će preuzeti stvari u svoje ruke".

U drugom delu emisije gošća je bila Marija Morović, predstavnica humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" koja ove godine obeležava 18 godina postojanja. Pomažući svim Srbima kojima je pomoć potrebna, humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" pomaže više od 250 srpskih porodica godišnje svuda gde Srbi žive.

"Lokomotiva" podkast emituje se svake subote u 20 časova.

image