Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Srpska meka moć ne poznaje granice

Gost u novoj epizodi podkasta Lokomotiva bio je estradni analitičar i politikolog Ognjen Gogić
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Srpska meka moć ne poznaje granice

Autori podkasta Lokomotiva Marko Nikolić i Tiosav Purić podsetili su na početku emisije na veliki jubilej – petnaestu godišnjicu otkako je irački novinar Muntazer al-Zaidi gađao cipelom američkog predsednika Džordža Buša. Bio je ovo mali skandal za Belu kuću, ali moćna poruka ostaktu čovečanstva, naročito u svetlu tada tek predstojećih invazija na Libiju i Siriju.

U međuvremenu, naširoko najavljivana u zapadnim medijima i domaćim podružnicama "izolacija Rusije", vratila se Američkoj imperiji kao bumerang. Na poslednjem glasanju o rezoluciji o primirju u Gazi u SB UN, samo je Amerika glasala protiv, a jedino je Britanija bila uzdržana. Rat Izraela i Palestine ogolio je do kraja "sistem zasnovan na pravilima" i dok je zapadna propaganda i mogla da Rusiju, zbog ruske snage, predstavlja kao "agresivnu imperiju", civili Gaze to svakako nisu.

U Evropi se stvari odvijaju u nepovoljnom pravcu za Ukrajinu. Orban je blokirao nastavak evropske pomoći Ukrajini, a Ukrajina je kao zamenu za rakete i finansijsku pomoć dobila obećanje o članstvu u EU.

Međutim, i tu će morati da računaju na tvrd stav Mađarske. Imajući u vidu sve navedeno, ne čudi što Amerika diže ruke od pravila koje je sama zacrtala, pa sada američka vojska ulazi u švedske baze na osnovama bilateralnog sporazuma, mimo atlantističkih institucija.

U drugom delu podkasta, sa politikologom i estradnim analitičarem Ognjenom Gogićem, razgovarali smo o moralnim histerijama u regionu i u domaćoj javnosti, povodom nastupa pojedinih estradnih zvezda. O fenomenu Dragomira Despića poznatijeg kao Desingerica, Gogić kaže da je "Božja kazna za malograđane", dok o hrvatskim histerijama povodom nastupa pojedinih srpskih pevača u bivšoj jugoslovenskoj banovini/republici, naš gost kaže da se radi o čistom "kulturrasizmu".

Govoreći o stanju na Kosovu i Metohiji, Gogić komentariše da Albanci nikako ne žele rat i da je najveći strah kosovskih Albanaca da se američke i ostale atlantističke snage ne povuku, jer znaju da Srbija ima kapaciteta za reintegraciju. Jedini njihov cilj je, prema rečima našeg gosta "da isprovociraju Srbiju da zarati sa NATO".

           Lokomotiva podkast emituje se svake subote u 20 časova, na Jutjubu.

image
VV inauguration
banner