Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Crnogorstvo je nerazdvojivo od srpstva

Gost u novoj epizodi podkasta Lokomotiva je Marko Kovačević, predsednik opštine Nikšić i portparol Nove srpske demokratije
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Crnogorstvo je nerazdvojivo od srpstva

U prvom delu, autori podkasta Marko Nikolić i Tiosav Purić su se osvrnuli na pokušaje ponavljanja Euromajdana u Beogradu, napomenuvši da na toj strani političkog spektra nema onih koji bi bili sposobni za takav poduhvat.

Međutim, autori su napomenuli i da ne treba aktuelne proteste tretirati kao bezazlene, između ostalog i baš zbog toga što nema kritične mase, te bi radikalizacija pružila mogućnost za omasovljenje, jer, kako ističu, ne treba zaboraviti na besramnu političku instrumentalizaciju strašnih događaja iz maja ove godine, koja je obezbedila "Srbiji protiv nasilja" popravljanje izbornog rezultata za nekoliko odsto u odnosu na izbore održane prošle godine.

Pored ovoga, u prvom delu autori su govorili pozivajući se na "Blumberg" o nestanku američkog iks-faktora, odnosno o akciji Huta protiv Izraela u Crvenom moru, i nemogućnosti SAD da formiraju koaliciju zemalja koja bi intervenisala protiv Jemena. Bilans akcija Huta je takav da veliki deo svetske trgovine trpi štetu, budući da su brodovi primorani da plove oko Afrike što cenu transporta diže u proseku za 25 odsto.

U drugom delu podkasta gost je bio predsednik opštine Nikšić i portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević. Govoreći o inicijativi da se podigne spomenik generalu Žukovu u Nikšiću, u Crnoj Gori koja je članica NATO-a, Kovačević je izjavio:

"Nas na srpskoj strani političkog spektra u Crnoj Gori optužuju da smo fašisti. Evo, mi smo pokrenuli inicijativu da se digne spomenik vojskoviđi koji je porazio Hitlera, i dobili smo naznake od ambasade Ruske Federacije da ćemo dobiti bistu generala Žukova na poklon. To će biti dokaz da smo utemeljeni u antinacizmu. Ako nemamo slobodu da to učinimo, onda nemamo nikakvu slobodu".

Govoreći o srpsko-crngorskim odnosimai i pitanju identiteta, Kovačević  napominje: "Crna Gora i njena istorija teško može izaći iz srpskih okvira, i teško se može izaći iz toga, iako, naravno, svako ima pravo da se opredeli. Ne moramo se ćerati. Put izlaska iz srpskih okvira je put zabavljanja o jadu sa samim sobom".

Lokomotiva podkast emituje se svake subote u 20 časova.

image
VV inauguration
banner