Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Prethodna godina obeležena je epohalnim pobedama

U specijalnom "džem sešn" izdanju podkasta "Lokomotiva" autori Tiosav Purić, Andrea Jovanović, Darko Delić i Marko Nikolić razgovarali su o događajima koji su obeležili mesec decembar
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Prethodna godina obeležena je epohalnim pobedama

Kraj 2023. godine u Srbiji obeležen je izborima i postizbornim nemirima, dok se utisak o ukupnoj atmosferi u društvu kreće od toga da se radi o demonstraciji političke nemoći opozicije do utiska o pokušajima da se sprovede Majdan.

Naročiti segment, autori "Lokomotive" posvetili su fenomenu "mladih" na protestima i nemoći grupe javnih ličnosti okupljenih oko platforme ProGlas.

Međutim, autori "Lokomotive" su istakli i da je šteta da se Srbija bavi "ljudima koji ne žele da dođu na vlast i koji ne mogu da dođu na vlast", okupljenih na protestima opozicije, dok se u svetu dešavaju epohalni prelomi. 

Godina 2023. je godina velikih pobeda nad atlantističkim imperijalizmom, smatraju autori "Lokomotivinog džem sešna", i posle mnogo decenija "godina koju možemo nazvati svojom".

Od najave predsednika Sija i predsednika Putina da ćemo prisustvovati epohalnim promenama, svedočili smo pomirenju Saudijske Arabije i Islamske Republike Iran, talasu dekolonizacije u Africi, a naročito u Sahelu, i jačanju talasa dedolarizacije u celom svetu, proširenju BRIKS-a, uspešnoj ruskoj diplomatskoj ofanzivi i propasti ukrajinske kontraofanzive, i početku velikog sukoba na Bliskom istoku između Izraela i Palestine koji preti da zapali ceo region. 

I dok je na Bliskom istoku najočiglednija erozija američke moći, i to je samo "trampom Finske za Saudijsku Arabiju", progon Trampa preti da uzdrma američko ustrojstvo kod kuće. 

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subote u 20 časova.

 

image
VV inauguration
banner