Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Amerika i Huti – davitelj protiv davitelja

Gost u 57. epizodi "Lokomotive" bio je Srboljub Peović, orijentalista i istoričar sa Instituta za evropske studije
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Amerika i Huti – davitelj protiv davitelja

U prvom delu emisije, autori podkasta Marko Nikolić i Tiosav Purić govorili su o ustavnoj krizi u Sjedinjenim Američkim Državama, napomenuvši da ovakva kriza podseća na situaciju neposredno pre Američkog građanskog rata. Guverner Teksasa Greg Abot oglušio se o odluku Vrhovnog suda da je zaštita granica isključivo u nadležnosti federalne vlasti, i poslao državne oružane snage Teksasa nazad na prelaze.

Predsednik Bajden bi mogao da pošalje trupe u Teksas, ali bi time dodatno narušio rejting koji mu je već "u minusu" u ovoj predizbornoj godini. Pojedini senatori o SAD već govore o stanju građanskog rata.

Sa druge strane, zapadna koalicija puca po šavovima na Bliskom istoku. Dok američki mediji pišu o navodima o povlačenju SAD sa Bliskog istoka, dolazi do reaktivacije ISIS-a.

Autori podkasta, pozivajući se na pisanje Kredla ove dve okolnosti dovode u vezu, tumačeći ih u ključu dokazanih veza Amerike i Izraela sa Islamskom državom. Za to vreme, "Osovina otpora" se nalik streli na čijem su vrhu trenutno Huti zabada u samo srce svetske trgovine, preteći da surva čitavo zdanje zapadnog finansijskog sistema.

U kontekstu svega toga, američki pokušaji da revitalizuju zapadni blok najvećom NATO vojnom vežbom od Atlantika do granica Rusije deluje anemično, jer tamo gde se ne vežba, već ratuje, NATO, odnosno njegove članice, posrće, pa bio to ruski front ili sukob na Bliskom istoku.

U drugom delu podkasta gost je bio orijentalista i istoričar Srboljub Peović, sa Instituta za evropske studije. Autori su sa njim govorili o složenoj situaciji na Bliskom istoku, posebno se posvetivši Hutima, sukobima između Irana i Pakistana i Turskoj, ali i ratu Izraela protiv Palestine.

"Izrael pokušava da uvuče SAD u regionalni rat", smatra Peović ističući da Izrael nastoji da izazove upravo regionalni sukob.

"Izrael je gađao vojnu akademiju u Damasku u trenutku kada je organizovana promocija oficira. Postojala je dakle namera da bude civilnih žrtava", navodi Peović.

Komentarišući sukob Irana i Pakistana, Peović ističe da se radi o "incidentu".

"To su ozbiljni sistemi sa ozbiljnim vojskama, i izvesno je da u njima sede ljudi koji znaju koliko bi štetan bio širi konflikt dve tako moćne zemlje", kaže Peović

            "Lokomotiva" podkast emituje se svake subote u 20 časova.

image
VV inauguration
banner