Svet

"Sve lepo je uništeno": Palestinci oplakuju razrušeni grad

Više od 200 zgrada od kulturnog i istorijskog značaja u Gazi, uključujući groblja, džamije i muzeje, pretvorene su u ruševine
"Sve lepo je uništeno": Palestinci oplakuju razrušeni gradGetty © Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Zidovi su joj se srušili, minareti su oboreni - džamija Omari u Pojasu Gaze značajno je oštećena. Najpoznatija džamija iz sedmog veka, poznata i kao Velika džamija Gaze, ključno je mesto palestinske istorije i kulture, a tokom 100 dana izraelskog bombardovanja njoj je, kao i ostatku grada, naneta nepopravljiva šteta, piše britanski "Gardijan".

Za ono malo Palestinaca koji su ostali, i daleko veći broj onih raseljenih koji se nadaju povratku, kultura i istorija postali su puke uspomene.

"Ovo je grad duhova, ljudi hodaju unaokolo bledih lica i umorni su nakon što su prošli ovaj rat. Ako prošetate do starog grada Gaze, možete samo da se setite uspomena, da vam pripadne muka i obuzme vas tuga zbog tolikih uništenih kulturnih i verskih objekata", rekao je za britanski list Bader Alzaharna, koji živi u gradu Gazi uprkos izraelskim napadima.

Unesko je potvrdio štetu na najmanje 22 lokacije u gradu Gazi, uključujući džamije, crkve, istorijske kuće, univerzitete, arhive i arheološko nalazište luke Anthedon, prve poznate morske luke u Gazi.

U nedavnom izveštaju palestinskog Ministarstva kulture o oštećenju palestinske baštine nakon izraelskog napada navodi se da je u izraelskom bombardovanju Gaze uništeno 207 zgrada od kulturnog ili istorijskog značaja, uključujući i 25 verskih objekata.

Razrušeni su i drevno rimsko groblje i ratno groblje Komonvelta, gde je sahranjeno više od 3.000 britanskih vojnika i vojnika Komonvelta nakon što su poginuli u bitkama Prvog i Drugog svetskog rata, podseća britanski list.

"Nažalost, Izrael je uništio sve lepo u Gazi. Izrael je imao za cilj da uništi ne samo ljude već i grobove, infrastrukturu i istorijske građevine, želeći da iskoreni ljudski život i kulturno nasleđe", rekao je za "Gardijan" Visam Nasar, fotograf koji je izveštavao iz više ratova u Gazi.

image
VV inauguration
banner