Svet

Letonska političarka odbacila optužbe: Ja sam agent za ujedinjenu Evropu od Lisabona do Urala

Ždanoka, koja je inače ruskog porekla, dugogodišnji je zagovornik prijateljskih odnosa sa Moskvom
Letonska političarka odbacila optužbe: Ja sam agent za ujedinjenu Evropu od Lisabona do UralaGetty © Edu Botella/Europa Press

Poslanik Evropskog parlamenta Tatjana Ždanoka iz Letonije odbacila je optužbe da radi za rusku obaveštajnu službu i članovima EP saopštila da je "agent za Evropu bez fašizma". Ždanoka se trenutno nalazi pod istragom evropskog zakonodavnog tela zbog navodne povezanosti sa Moskvom.

Evropski parlament je istragu pokrenuo u ponedeljak, nakon što je "Insajder" - antiruska novinska agencija iz Letonije - izneo tvrdnje da je Ždanokova decenijama izveštavala dva pripadnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Osumnjičena je obe optužbe odbacila i na svom Fejsbuk nalogu objavila da "nikada nije bila povezana sa KGB (prethodnikom FSB), za razliku od mnogih poznatih ličnosti iz Letonije, kao i da nikada nije sarađivala ni sa jednom obaveštajnom službom".

Tokom svog govora u Strazburu, Ždanoka je prkosno izjavila:

"Da, ja jesam agent, agent za mir, agent za Evropu bez fašizma, agent za prava manjina, agent za ujedinjenu Evropu od Lisabona do Urala".

"Želim da se izvinim ovde pred ljudima što nisam bila uspešan agent", dodala je ona, osvrćući se na loše stanje odnosa između Rusije i EU.

Ždanoka, koja je inače ruskog porekla, dugogodišnji je zagovornik prijateljskih odnosa sa Moskvom. Tokom svoje karijere učestvovala je kao posmatrač na referendumu za prisajedinjenje Krima Ruskoj Federaciji 2014. godine, izražavala svoj stav protiv zabrane ruskog jezika i jedna je od 13 poslanika EP koji su glasali protiv rezolucije kojom se osuđuje Specijalna vojna operacija u Ukrajini i zahteva uvođenje sankcija Rusiji.

Tokom 2014. godine lobirala je kako bi Evropski savet označio Desni sektor - ukrajinsku neonacističku formaciju - kao terorističku organizaciju, ali neuspešno. Kao odgovor na to Kongres Ukrajinaca u Letoniji je pozvao letonsko Ministarstvo pravde da njene i aktivnosti njene partije označi kao neustavne.

Letonski parlament je 2022. godine usvojio zakon kojim se "prokremljinskim osobama i političkim organizacijama" zabranjuje kandidovanje za obavljanje državnih funkcija. Zbog toga, Ždanoka neće moći da se kandiduje na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Ipak, bez obzira na ishod istrage, EP neće moći da prisili Ždanoku da podnese ostavku ili da joj zabrani glasanje. Ako se utvrdi da je prekršila parlamentarni kodeks ponašanja, letonski zakonodavni organ biće u mogućnosti samo da joj odloži isplatu dnevnica na dva meseca.

image