Svet

Još jedan korupcionaški skandal: Pritvoren bivši ukrajinski funkcioner

Tužilaštvo je naredilo pritvaranje bivšeg načelnika odeljenja za vojno-tehničke poslove Ministarstva odbrane Ukrajine, Aleksandra Lijeva, zbog krađe gotovo 1,5 milijarde grivni namenjenih za nabavku artiljerijskih granata za ukrajinsku vojsku
Još jedan korupcionaški skandal: Pritvoren bivši ukrajinski funkcionerGetty © Chris McGrath

Bivši načelnik odeljenja za vojno-tehničke poslove Ministarstva odbrane Ukrajine, Aleksandar Lijev, koji je bio zadužen za kontrolu isporuke artiljerijskih granata vojsci, priveden je danas zbog korupcije, prenose "RIA Novosti", pozivajući se na pisanje ukrajinskog lista "Strana.ua".

Kako se navodi, privođenje Lijeva povezano je sa istragom koja je pokrenuta još u januaru 2023. godine zbog optužbi ukrajinskih vlasti za korupciju povezanu sa zapadnom vojnom pomoći. Glavne mete istrage bili su zvaničnici ministarstva odbrane i rukovodioci kompanije "Lavovski arsenal", a kako su saopštili istražni organi, osumnjičeni se terete da su ukrali skoro 1,5 milijardu grivni (oko 40 miliona dolara) namenjenih za nabavku artiljerijskih granata.

"Tužilaštvo je naredilo pritvaranje bivšeg načelnika odeljenja za vojno-tehničke poslove Ministarstva odbrane Ukrajine, Aleksandra Lijeva, zbog krađe gotovo 1,5 milijarde grivni namenjenih za nabavku artiljerijskih granata za ukrajinsku vojsku. Žalbeno veće Višeg suda za borbu protiv korupcije odredilo je dvomesečni pritvor za Lijeva, uz mogućnost plaćanja kaucije u visini od 50 miliona grivni (više od 1,3 miliona dolara)", izvestili su ukrajinski mediji.

Ukoliko Lijev plati pomenutu sumu, biće pušten da se brani sa slobode dok krivični postupak protiv njega bude trajao. Prema rečima Lijeva, sudska odluka ga je šokirala i napomenuo je da je preduzeo sve mere kako bi sve u ugovoru o nabavci granata bilo po zakonu.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Ukrajine, 26. januara saopštilo da je dobilo slučaj protiv kompanije "Lavovski arsenal", koja nije uspela da isporuči veću količinu minobacačke municije vredne više od 1,5 milijardi grivni (39,6 miliona dolara).

Mediji sve češće izveštavaju o rastu korupcije u Ukrajini, naročito kada su u pitanju vojne institucije. Zamenih ministra odbrane Vitali Polovenko izjavio da je u januaru 2024. godine, resorno ministarstvo raskinulo ugovore sa kompanijom Igora Grinkeviča iz Lavova, optuženog za malverzacije prilikom nabavke uniformi za ukrajinsku vojsku.

Posle toga, 19. januara Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je pritvorila pukovnika ukrajinske vojske i generalnog direktora kompanije zadužene za isporuku vojne opreme, zbog sumnje na korupciju.

image