Svet

Kurtijev pasoš jači od Si Đinpingovog? "Vizagajd" objavio rang listu najmoćnijih putnih isprava

Portal iz Indije došao je do poprilično neobičnih, a na momente i netačnih saznanja
Kurtijev pasoš jači od Si Đinpingovog? "Vizagajd" objavio rang listu najmoćnijih putnih ispravawww.globallookpress.com © Martin Moxter/imageBROKER.com

Nemačka ima najmoćniji pasoš na svetu, a putna isprava Srbije se nalazi na 67. mestu, objavljeno je na listi portala "Vizagajd", na kojoj se mogu naći i neverovatni podaci poput onog da je pasoš takozvanog "Kosova" jači od kineskog, te da Rumuni imaju bolje putne isprave od Amerikanaca.

Građani lažne države "Kosovo", koju najveći deo međunarodne zajednice nije ni priznao, prema podacima sa ovog sajta mogu bez vize putovati u 52 zemlje, dok im putne isprave uopšte nisu potrebne kad idu u Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju. Gle čuda, ali portal navodi da građanima južne srpske pokrajine pasoš nije potreban ni kada se kreću po sopstvenoj državi, odnosno ka centralnim delovima Srbije.

Za razliku od građana "Kosova", jadni Kinezi nemaju tu "sreću" da ih vodi Kurti - tako da se ovakvom slobodom kretanja mogu pohvaliti u samo 49 država. Zato su oni na 117. poziciji liste, u odnosu na "naprednu" Prištinu koja je na 98. mestu.

Zanimljivo je, međutim, kako je "Vizagajd" naveo da Srbi bez vize mogu u 109 zemalja sveta, ali je napomenuo da je u svih tih 109 zemalja, za ulazak neophodan pasoš. Na listi su, između ostalih i Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Turska – države u koje Srbi već godinama putuju samo sa važećim ličnim kartama. Na portalu je, međutim, uredno navedeno da Srbi u svoju južnu pokrajinu mogu i bez pasoša.

Na listi najpoželjnijih pasoša u 2023. koju je sastavio "Nomad Kapitalist", kosovska dokumenta su, međutim, proletos bila najlošije su rangirana i u regionu i Evropi, pa i na dnu su svetske lestvice, na 175. mestu. Sa pasošem izdatim u Prištini, kako je tada preneto, bez viza može da se putuje samo u 16 zemalja, dok 39 zemalja nosiocima ovih dokumenata vizu izdaje na granici.

Na, dakle, poprilično spornoj listi najmoćnijih pasoša na kojoj se nalazi 199 zemalja i teritorija, drugo mesto zauzela je Španija, a treće Italija. U prvih 10 se nalaze i pasoši Singapura, Francuske, Holandije, Finske, Švedske, Danske i Mađarske.

Srpska putna isprava se nalazi na 67. mestu, a iz regiona iza nje su Crna Gora na 75. mestu, Severna Makedonija na 78., Albanija na 81. i Bosna i Hercegovina na 82. mestu. Mnogo bolje plasirane od Srbije su, međutim, Hrvatska i Slovenija koje se nalaze na 25. odnosno 26. poziciji liste najmoćnijih pasoša sveta.

Britanski pasoš je 29. po snazi, dok je američki tek na 39 mestu, daleko iza Hrvata, Rumuna, Estonaca, Čeha, Poljaka…

"Vizagajd" za rangiranje svetskih pasoša koristi unikatnu metodologiju DSS (Destinejšn sagnifikans skor) koja svakom pasošu daje jedinstvenu vrednost, te dve putne isprave iz jedne države ne mogu biti isto rangirane.

Matematika koja stoji iza njihovog rangiranja je poprilično komplikovana, ali, među elementima koje "Vizagajd" uzima u obzir prilikom računanja ove vrednosti, između ostalog su broj država u koje je moguće putovanje bez viza, putovanje uz elektronsku vizu, broj država koje izdaju vizu po dolasku, kao i da li je putovanje odobreno elektronski, ili vize vlada odobrava pre polaska.

Dobijeni DSS dodeljuje državama na osnovu politike ulaska koja se primenjuje na pasoš, ali i BDP-a, indeks moći, indeksa turizma i indeksa humanog razvoja. 

image