Svet

Američka ministarka finansija ne odustaje: Budžetska podrška Ukrajini važnija nego ikad

Nedostatak finansijske podrške mogao bi negativno da utiče na američku bezbednost i da oslabi poziciju Ukrajine, što bi bila pobeda protivnika SAD, ocenjuje Dženet Jelen
Američka ministarka finansija ne odustaje: Budžetska podrška Ukrajini važnija nego ikad© Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Budžetska podrška Sjedinjenih Država za Ukrajinu sada je važnija nego ikada ranije, kaže američki ministar finansija Dženet Jelen.

"Finansijska pomoć SAD je važnija nego ikad, jer je neraskidivo povezana sa uspehom Ukrajine na bojnom polju i pomaže u jačanju nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država", kazala je Jelen povodom usvajanja zakona o dodatnoj pomoći američkog Senata Kijevu.

Prema njenima rečima, dodela dodatnih sredstava Ukrajini biće "uverenje" ostalim donatorima Kijeva da Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju tu zemlju.

"Međunarodni partneri, osim Sjedinjenih Država, pokrili su otprilike tri četvrtine potreba Ukrajine za spoljnim finansiranjem u 2023. godini i nastaviće da to čine 2024. godine", ukazala je.

Ona je naglasila da bi nedostatak takve podrške mogao negativno da utiče na američku bezbednost i da oslabi poziciju Ukrajine, što bi bila pobeda protivnika SAD.

Američki predsednik Džozef Bajden pozdravio je u utorak odobrenje Senata za predlog zakona o pomoći Ukrajini od više milijardi dolara i pozvao Predstavnički dom da reaguje isto tako brzo.

Predlog zakona, kojim se dodeljuje 60 milijardi dolara za obnovu pomoći Ukrajini, prošao je poslednje čitanje u utorak rano ujutro po vašingtonskom vremenu od strane senatora koji su iz dokumenta uklonili kontroverzne klauzule o finansiranju bezbednosti granica i reformi imigracije.

image