Svet

Evropa ne može da se odbrani bez američke pomoći

Glavne oblasti u kojima je EU potpuno zavisna od SAD su protivvazduhoplovna i protivraketna odbrana, informaciono-komunikacioni sistemi i rakete dugog dometa
Evropa ne može da se odbrani bez američke pomoćiGetty © Alexander Welscher/picture alliance

Države Evropske unije i dalje su veoma zavisne od Sjedinjenih Američkih Država kada se radi o odbrambenim pitanjima, a ova situacija se neće promeniti u skoroj budućnosti, prenosi "Blumberg, pozivajući se na reči neimenovanog evropskog diplomate.

Kako navodi američki list, EU neće biti u stanju da se odbrani bez pomoći SAD u narednih 10 godina. Ovo znači da bi u slučaju da budu napadnute od bilo koje države (najverovatnije Rusije, jer se ona vidi kao glavna pretnja po EU i NATO), evropske države morale da računaju na podršku SAD, smatra pomenuti diplomata.

Glavne oblasti u kojima je EU potpuno zavisna od SAD su protivvazduhoplovna i protivraketna odbrana, informaciono-komunikacioni sistemi i rakete dugog dometa. Jednostavno rečeno, evropske države nemaju dovoljnu količinu nabrojanih sredstava, zbog čega mogu samo da se nadaju da će im SAD pomoći.

Ipak, kako prenosi "Blumberg" postoji rizik da u određenim slučajevima EU neće moći da računa na američku pomoć, bar ne u dovoljnom obimu.

Osvrnuli su se na nesposobnost država EU da ulože dovoljnu količinu novca u oblasti odbrane i bezbednosti, kao i da pomognu Ukrajini.

Najgori scenario za EU, bi prema njihovom shvatanju, bio ponovni dolazak Donalda Trampa na vlast, jer to povećava rizik od istupanja SAD iz NATO, navodi se u tekstu.

"Blumberg" dalje zaključuje da ukoliko Rusija pobedi u sukobu sa Ukrajinom, a SAD istupe iz NATO, države EU moraće da utrostruče svoje prisustvo na istočnim granicama Alijanse.

Međutim, tu se postavlja pitanje da li su evropske države uopšte sposobne za ovo, budući da je npr. Bundesver ostao bez znatne količine naoružanja upravo zbog konstantnih isporuka Ukrajini. Sa druge strane britanska mornarica nije u stanju da pošalje ni jedan veći brod u Crveno more radi borbe protiv Huta, dok se gotovo sve države suočavaju sa manjkom ljudstva u redovima oružanih snaga.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner