Svet

Huti oštetili podmorske kablove u Crvenom moru: Ugrožene internet veze između Evrope i Azije

Šteta je značajna, ali ne i kritična, jer ostali kablovi i dalje funkcionišu, dok će popravka istih trajati bar dva meseca
Huti oštetili podmorske kablove u Crvenom moru: Ugrožene internet veze između Evrope i Azijewww.globallookpress.com © Osamah Yahya

Jemenski Huti oštetili su četiri međunarodna podvodna kabla u Crvenom moru koji povezuju Aziju, Evropu i Afriku, objavio je izraelski list "Gloubs".

Oštećenje kablova između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija u istočnoj Africi dovelo je do "ozbiljnog poremećaja internet-komunikacije između Evrope i Azije, što se pak najviše osetilo u zemljama Zaliva i Indiji". 

Kako navodi "Gloubs", u pitanju su kablovi kompanija AAE-1, "Sikom", EIG i TGN.

Prema rečima stručnjaka, šteta po komunikacijske aktivnosti je značajna, ali ne i kritična, jer ostali kablovi i dalje funkcionišu. 

Procenjuje se da popravka podvodnih kablova može potrajati najmanje osam nedelja, s tim da postoji rizik od novog napada Huta.

Huti su dosad napadali samo brodove povezane sa Izraelom u znak protesta zbog vojne operacije Tel Aviva protiv Palestine. Od prošlog novembra oštetili su desetine plovila u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

image
VV inauguration
banner