Svet

Nacionalna garda SAD prizemljila sve helikoptere: "Apači" i "jastrebovi" na tehničkom pregledu

Očekuje da će se prizemljavanje koje je stupilo na snagu u ponedeljak, a objavljeno dan kasnije, ukinuti nakon što sve jedinice obave pregled
Nacionalna garda SAD prizemljila sve helikoptere: "Apači" i "jastrebovi" na tehničkom pregleduGetty © George Frey

Svi helikopteri Nacionalne garde SAD su prizemljeni radi obavljanja sigurnosne provere, nakon niza incidenata ovih letelica, u kojima je bilo i smrtnih slučajeva.

Načelnik Nacionalne garde, general-potpukovnik Džon Džensen naredio je avijaciji bezbednosno prizemljavanje, kako bi se "preispitale sigurnosne procedure i mere", nakon pada helikoptera AH-64D "apač" Nacionalne garde Misisipija 23. februara, kada su obojica pilota poginula.

Ranije, 12. februara helikopter, isto "apač", Nacionalne garde Jute takođe se srušio, ali su oba pilota preživela pad.

Očekuje da će se prizemljavanje koje je stupilo na snagu u ponedeljak, a objavljeno dan kasnije, ukinuti nakon što sve jedinice obave pregled, međutim u zvaničnom saopštenju vojske nije naznačeno koliko bi taj period mogao da potraje.

"Mi smo borbena sila koja izvršava zadatke i obuku sa helikopterima širom sveta, svakog dana", rekao je Džensen u svom saopštenju za medije i dodao: "Sigurnost je naš prioritet. Bićemo prizemljeni dok se ne uverimo da su naše posade pripremljene za sve što se od njih može tražiti".

Ipak general-potpukovnik nije otkrio šta je bio uzrok dve nesreće, a poznato je da je istraga u toku.

Poslednji incident od 23. februara dogodio se u blizini Bunvila, kada je "apač" pao u ruralnoj šumskoj oblasti tokom "rutinskog trenažnog leta", a dvojica poginulih su iskusni piloti - zastavnici četvrtog stepena Endrju Zemek i Derek Džošua Abot.

Dve skorašnje nesreće, dogodile su se gotovo godinu dana nakon najsmrtonosnije nesreće američke vojske u martu 2023. godine, u kojoj je poginulo čak devet vojnika, kada su se dva UH-60 "crni jastreb" sudarila u blizini baze Fort Kampbel u Kentakiju. 

Sličan slučaj zabeležen je i n Aljasci, a tada je takođe naređeno privremeno prizemljavanje svih helikoptera.

Pre toga, zabeleženo je nekoliko incidenata sa pomenutim helikopterima.  U februaru 2023. dvojica pilota Nacionalne garde Tenesija poginula su prilikom pada jednog "jastreba", dok su 2021. trojica pripadnika Nacionalne garde Njujorka poginula zbog pada iste letelice.

Što se tiče "apača", tokom 2015. godine zbog pada njihove letelice život su izgubila dva pilota iz Tenesija, dok je 2011. zabeležen slučaj u kom je poginulo čak četiri pilota, kada su se srušila dva "apača".

image