Svet

Kina povećava budžet za odbranu: Manji od drugih sila, ali dovoljan

Vojna potrošnja mora da uzme u obzir potrebe modernizacije, bezbednosno okruženje, ekonomsku situaciju, ukazuju stručnjaci
Kina povećava budžet za odbranu: Manji od drugih sila, ali dovoljanGetty © China News Service / Contributor

Kina će nastaviti svoj trend umerenog povećanja budžeta za odbranu 2024. godine, podstaknuta potrebama zemlje za modernizacijom vojske, izazovnim bezbednosnim okruženjem i ekonomskom situacijom koja se poboljšava, navode eksperti pre očekivanog objavljivanja budžeta sledeće nedelje.

Planirano je da nacrt budžeta za odbranu za 2024. godinu bude objavljen u Pekingu na otvaranju godišnjeg zasedanja Nacionalnog narodnog kongresa, najvišeg zakonodavnog tela zemlje.

Odbrambeni izdaci Kine za 2023. godinu iznosili su 1,55 biliona juana (224,79 milijardi dolara), što je povećanje od 7,2 odsto u poređenju sa brojkom iz 2022. Zemlja je zadržala jednocifreni rast u svom godišnjem budžetu za odbranu osam uzastopnih godina od 2016.

Postepeno povećanje kineskog odbrambenog budžeta je trend, rekao je za "Global tajms" kineski vojni ekspert Fu Ćijanšao. Prema njegovim rečima, Kina prolazi kroz važan period vojne modernizacije, koji uključuje zamenu zastarelog naoružanja i opreme savremenim i poboljšanje obuke osoblja za upravljanje njima.

Očekuje se da će 2024. treći kineski nosač aviona, "Fudžijan" opremljen elektromagnetnim katapultom, obaviti probna putovanja, a nastaviće se i povećana proizvodnja drugih naprednih vojnih sredstava poput borbenih aviona J-20, kažu posmatrači.

Za ovladavanje ovim novim oružjem i opremom potrebne su intenzivne vežbe obuke, a obuka zahteva finansiranje, rekao je Fu.

Kina decenijama nije ratovala i samo kroz realističnu borbenu obuku njene snage mogu da održe sposobnost da čuvaju nacionalni suverenitet, teritorijalni integritet i razvojne interese i da pomognu u sprečavanju sukoba, kažu analitičari, napominjući da je još jedan aspekt uz vojnu modernizaciju i regrutacija, jer je za rukovanje naprednijim naoružanjem i opremom potrebno više obrazovanih kandidata.

Bezbednosno okruženje oko Kine i u svetu se pogoršava, a kineska vojna potrošnja takođe mora da uzme u obzir ove faktore, rekao je za "Global tajms" drugi kineski vojni ekspert koji je želeo da ostane anoniman.

Snažna kineska vojska podržana dovoljnim budžetom za odbranu je od vitalnog značaja za stratešku ravnotežu u svetu i za odvraćanje sukoba u azijsko-pacifičkom regionu, jer doprinosi miru i stabilnosti u regionu i svetu, rekao je ekspert.

Stručnjaci ističu da je potrošnja Kine za odbranu usko povezana sa ekonomskom situacijom u zemlji, a kako se zemlja oporavlja od pandemije kovida, normalno je da će rasti i budžet za odbranu.

Prema javno dostupnim informacijama, kineska vojna potrošnja čini oko 1,3 odsto njenog BDP-a poslednjih godina, što je niska brojka u poređenju sa drugim velikim vojnim silama, kao i svetskim prosekom.

Poređenja radi, američki vojni rashodi iznosili su 3,46 odsto BDP-a 2023. godine, a referentna brojka za članice NATO-a je dva odsto.

image