Svet

Požar u Teksasu najveći u istoriji te države: Spaljeno 4.400 kvadratnih kilometara

Jednostavno je sve nestalo, rekao je zvaničnik okruga Hemfil
Požar u Teksasu najveći u istoriji te države: Spaljeno 4.400 kvadratnih kilometaraGetty © Handout / Handout

Šumski požar u Teksasu, koji je izbio u ponedeljak, prerastao je u najveći u istoriji te američke države, obuhvativši površinu od skoro 4.400 kvadratnih kilometara. Do petka ujutro samo pet odsto vatrene stihije je stavljeno pod kontrolu.

Požar koji je počeo oko grada Penhendl brzo se razbuktao, spojio sa manjim i prerastao u vatrenu stihiju koja je uništila stotine domova, rančeva, i - potpomognuta vetrom, suvom travom i neuobičajeno visokim temperaturama - prešla u Oklahomu.

Vlasti ne znaju šta je izazvalo požar niti je poznat pun obim štete. Jedna, 87-godišnja žena je preminula od posledica požara, ali potraga za drugim, eventualnim žrtvama još nije pokrenuta zbog otežanih uslova.

Koordinator za hitne slučajeve okruga Hemfil, Bil Kendal, rekao je da je video "na stotine mrtvih goveda kako leže na poljima", opisujući ugljenisani teren kao "mesečevu površinu".

"Jednostavno je sve nestalo", rekao je.

Najveći požar zabeležen u istoriji Teksasa bio je požar u kompleksu Istočni Amariljo 2006. kada je izgorelo nešto više od 3.600 kvadratnih kilometara teritorije i stradalo 13 osoba.

Iako su kiša i sneg koji su pali pomogli u gašenju požara, strahuje se da bi vatra mogla ponovo da se proširi ovog vikenda, kada se očekuje toplo i vetrovito vreme.

Šef Teksaškog odeljenja za upravljanje vanrednim situacijama Nim Kid rekao je da su prognoza za vikend i "veličina i obim" požara najveći izazovi za vatrogasce.

"Ne želim da tamošnja zajednica ima lažni osećaj sigurnosti da svi ovi požari više neće rasti", rekao je Kid. "Ovo je još uvek vrlo dinamična situacija".

image