Svet

Uzbunjivač Džek Tešeira priznao krivicu za curenje dokumenata iz Pentagona, osuđen na 16 godina zatvora

Nakon što se u prvi mah izjasnio da nije kriv, Tešeira je ipak postigao sporazum sa tužiocima i priznao krivicu
Uzbunjivač Džek Tešeira priznao krivicu za curenje dokumenata iz Pentagona, osuđen na 16 godina zatvoraGetty © Alex Wong

Pripadnik Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država Džek Tešeira priznao je krivicu za veliko curenje poverljivih obaveštajnih podataka, koji su prošle godine objavljeni na platformi za dopisivanje Diskord.

Tešeira je bio optužen da je koristio svoju bezbednosnu propusnicu kako bi pristupio poverljivim podacima u vazduhoplovnoj bazi u Kejp Kodu, gde je tada bio zaposlen.

Kako je pokazala istraga "Vašington posta", on je na Diskordu podelio stotine klasifikovanih dokumenata, kao i svoje sažetke istih.

Tešeira je nakon hapšenja prošlog aprila izjavio da nije kriv, a njegovi advokati su proveli mesece ispitujući dokaze, uključujući i poverljive dokumente, koje su tužioci planirali da koriste tokom procesa.

Dvadesetdvogodišnji Tešeira je, ipak, odlučio da prizna krivicu kako bi dobio manju kaznu. Umesto očekivane 35 godina do doživotnog zatvora, on bi iza rešetaka trebalo da provede 16 godina.

Tužioci su takođe pristali da ne traže njegovu osudu za optužbe podnete u skladu sa Zakonom o špijunaži.

Kao deo svog sporazuma o izjašnjavanju o krivici, Tešeira će morati da razgovara sa predstavnicima ministarstava odbrane i pravde i vrati sve osetljive materijale koji su možda ostali u njegovom posedu, prenosi Ej-Bi-Si.

Tešeira je na Diskordu objavio dokumenta koja sadrže poverljive informacije o čitavom nizu tema, uključujući sukob u Ukrajini. On je prve dokumente objavio još u februaru 2022. godine.

Kako navodi "Vašington post", reč je o jednom od najvećih curenja podataka u poslednjih nekoliko godina.

image