Svet

Počelo mega suđenje za najveću finansijsku prevaru u Vijetnamu, optuženima preti smrtna kazna

Kako tvrde istražitelji, reč je o iznosima od preko 12 milijardi dolara, a na suđenju će učestovati na hiljade svedoka i oko dve stotine advokata
Počelo mega suđenje za najveću finansijsku prevaru u Vijetnamu, optuženima preti smrtna kaznaGetty © Godong/ Universal Images Group

Suđenje u najvećem slučaju finansijske pronevere u Vijetnamu, koja iznosi preko 12 milijardi dolara, počelo je u utorak, zbog čega nekima od optuženih preti smrtna kazna, prenosi Rojters.

Suđenje, za koje se očekuje da će trajati do kraja aprila, deo je velike kampanje protiv korupcije, koju je obećao lider vladajuće Komunističke partije Ngujen Fu Trong.

Tokom poslednjih meseci, borba protiv korupcije dovela je do niza hapšenja ličnosti na visokim funkcijama, uključujući i bivšeg predsednika zemlje.

Međutim, suđenje predsednici kompanije za nekretnine "Van zinks pat holdings grup" je bez presedana. Kako navode državni mediji, očekuje se da će na suđenje biti pozvano na hiljade svedoka i da će na njemu učestovati oko dve stotine advokata.

Optužena Trong Mi Lan i njeni saučesnici optuženi su da su iz najveće banke u zemlji "Sajgon džioint stok komeršl benk" (SCB) nezakonito prisvojili 12,46 milijardi dolara. Ukoliko ove optužbe budu dokazane, to će biti jedna od najvećih finansijskih prevara u Aziji.

Od početka 2018. do oktobra 2022. godine, Lanova je prisvajala velike sume, sklapajući ugovore o kreditima sa nepostojećim kompanijama.

Lanova je godinama bila centralna figura u vijetnamskim finansijama. Ona je vlasnik nekretnina u Vijetnamu, i to u najbogatijem okrugu Ho Ši Min, a raspolaže i sa velikom imovinom u inostranstvu.

Pored optužbi za proneveru, Lanova je optužena i za davanje mita i za kršenje bankarskih propisa, što bi, ukoliko se optužbe dokažu, značilo smrtnu kaznu.

Među optuženima su i Lanin suprug, koji je državljanin Kine, i još 15 zvaničnika Centralne banke, uključujući i inspektora optuženog za uzimanje mita u vrednosti od 5,2 miliona dolara.

Uprkos višegodišnjoj kampanji protiv korupcije, poznatoj kao "Užarena peć", korupcija je i dalje rasprostranjena u Vijetnamu.

Prema izveštaju koji su u martu 2023. objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj, davanje mita u Vijetnamu je uobičajeno i za dobijanje medicinskih usluga u javnim bolnicama.

"Iznosi mita za zdravstvene usluge su se kretali od 20 miliona donga (810 dolara) do 43 miliona donga (1.742 dolara)", navodi se u ovom izveštaju, a to su sume nekoliko puta veće od prosečne mesečne plate u zemlji.

image
VV inauguration
banner