Svet

Da živimo u skladu sa istorijom: Makron pozvao saveznike da ne budu "kukavice"

Francuski predsednik Emanuel Makron sugerisao i da će Pariz doprineti češkoj inicijativi kupovine municije za Ukrajinu iz trećih zemalja
Da živimo u skladu sa istorijom: Makron pozvao saveznike da ne budu "kukavice"Getty © Gabriel Kuchta / Stringer

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je saveznicima Ukrajine da pojačaju svoju podršku Kijevu i ne budu kukavice.

"Svakako se približavamo trenutku u našoj Evropi kada će biti prikladno ne biti kukavica", rekao je Makron francuskim iseljenicima koji žive u Pragu.

Makron se suočio sa kritikama brojnih zapadnih saveznika nakon što je nagovestio mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, podseća Rojters.

Osvrćući se na situaciju u Ukrajini, Makron je rekao da su Francuska i Češka "sasvim svesne da se rat vratio na naše tlo (Evropu), da neke sile koje su postale nezaustavljive svakodnevno povećavaju svoju pretnje da će nas napasti, i da ćemo morati da živimo u skladu sa istorijom i hrabrošću koju ona zahteva".

Očekuje se da će tokom posete Pragu Makron razgovarati i o podršci planovima koje je prošlog meseca objavila Češka, uz podršku Kanade, Danske i drugih, za finansiranje brze kupovine stotina hiljada metaka municije iz trećih zemalja za Ukrajinu.

Makron je sugerisao da će Pariz doprineti češkoj inicijativi, ne razjašnjavajući kako.

Jedno od ključnih pitanja za Francusku je kako će se finansirati ovakva inicijativa s obzirom na to da se Pariz dugo zalagao za to da EU koristi evropski novac samo za evropsku odbrambenu industriju i protivio se ideji da se evropski novac koristi za kupovinu izvan bloka.

image