Svet

Stanje nacije: Šta je Bajden uspeo da kaže?

Američki predsednik Džozef Bajden se u svom govoru osvrnuo na situaciju u Ukrajini i Gazi, trgovinu sa Kinom, kao i na pitanja imigracije i abortusa
Stanje nacije: Šta je Bajden uspeo da kaže?© Tanjug/Shawn Thew/Pool via AP

SAD neće prestati da podržavaju Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom, poručio je američki predsednik Džozef Bajden u govoru o stanju nacije, održanom u Kongresu.

On je ruskog predsednika Vladimira Putina optužio da "seje haos širom Evrope", uz novi poziv Predstavničkom domu da odobri paket pomoći za Ukrajinu vredan 60 milijardi dolara.

"Ukrajina može da zaustavi Putina ako je podržimo i obezbedimo oružje koje joj je potrebno za odbranu.Ukrajinci ne traže američki vojnike. Zapravo, u Ukrajini nema američkih vojnika. Odlučan sam da tako i ostane", istakao je Bajden.

Bajden je kritikovao i svog rivala, bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog komentara o zemljama NATO-a koje ne troše dovoljno novca na odbranu – kojim je, kako je rekao, ohrabrio Rusiju da radi šta joj je volja.

"Mislim da je to nečuveno, opasno i neprihvatljivo", rekao j Bajden.

Bajden Trampa nije pominjao imenom, označavajući ga kao svog prethodnika i bivšeg republikanskog predsednika, ali 13 puta upotrebio reči "moj prethodnik", navodi AP.

Predsednik SAD se osvrnuo i na nasilni upad u Kongres 6. januara 2021.

"Nasilnici nisu patriote. Želeli su da prekinu miran prenos vlasti i ponište volju građana. Došao je trenutak istine – ne možete voleti svoju zemlju samo kada pobeđujete", rekao je Bajden.

Rat u Gazi i odnosi sa Kinom

Bajden se dotakao i rata u Gazi, najavivši da će američka vojska napraviti privremenu luku na obali Pojasa Gaze kako bi se obezbedila nova ruta za isporuku humanitarne pomoći.

On je, takođe, izrazio kontinuiranu podršku izraelskom narodu i, kako je rekao, njihovom pravu da se brane.

Međutim, kako dodaje "Vašington post", on je pozvao izraelske lidere da "urade više na zaštiti palestinskih civila "i da dozvole da više pomoći stigne u Gazu, dok je govorio o "srceparajućem" broju ubijenih Palestinaca usled izraelskih napada.

Kada je reč o spoljnoj trgovini, Bajden je rekao i da je jaz između količine proizvoda koje SAD uvoze iz Kine, u poređenju sa proizvodima koje izvozi u Kinu, najmanji u više od 10 godina.

"Naš trgovinski deficit sa Kinom je na najnižoj tački u više od 10 godina. Ustali smo protiv kineskih nepoštenih ekonomskih praksi", otkrio je Bajden, preneo je Si-En-En.

Američka medijska kuća navodi da je američki trgovinski deficit sa Kinom u 2023. godini bio 279 milijardi dolara, prema podacima američkog ministarstva trgovine, i najniži je od 2010. godine.

"Međutim, razlog za smanjivanje trgovinske razmene nije Bajdenova politika, već inflacija, koja je naterala američke potrošače da kupuju manje proizvoda kao što su elektronika, što se uglavnom pravi u Kini. Umesto toga, više su okrenuti plaćanju računa i kupovini namirnica", navodi Si-En-En.

Osim toga, tarife Trampove administracije na kinesku robu, koje Bajdenova administracija nije dirala, učinile su da kineska roba bude skuplja i samim tim manje konkurentna na američkom tržištu.

Zato, dodaje se, prvi put u dve decenije, SAD su uvezle najviše robe iz Meksika.

Bajden se, takođe, osvrnuo na pitanje sloboda američkih građana, uključujući i prava na abortus.

Kako navodi "Politiko", Bajden tokom govora nije ni pokušao da ujedini dve posvađane strane u američkoj politici, demokrate i republikance, već ga je iskoristio kao početak kampanje za predsedničke izbore zakazane za novembar.

image