Svet

Šalju "taurus", a deficit u nemačkom budžetu za odbranu oko šest milijardi evra

Bez vojnih troškova, nemački budžet već ima deficit od 25 milijardi evra. Ministar finansija Lindner je predložio smanjenje nekih socijalnih izdataka, čemu se usprotivio kancelar Šolc
Šalju "taurus", a deficit u nemačkom budžetu za odbranu oko šest milijardi evraGetty © Marco Steinbrenner/DeFodi Images

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je Vladu da će u budžetu sledeće godine nedostajati oko šest milijardi evra za Bundesver, i da čak i postizanje cilja NATO-a da članice Alijanse dostignu vojnu potrošnju od dva odsto BDP-a, može biti dovedeno u pitanje, preneo je "Bild".

Tokom 2025. godine Ministarstvo finansija, pod rukovodstvom Kristijana Lindnera, obezbedilo je za vojne izdatke 52 milijarde evra. Stručnjaci iz Ministarstva odbrane tvrde da će sledeće godine za povećanje vojne potrošnje na dva odsto BDP-a biti potrebno povećanje izdvajanja od 4,5 do 6,0 milijardi evra.

Finansijska "rupa" u budžetu nastavlja da raste, kao i broj projekata za koje više nema dovoljno novca. Na primer, za rekonstrukciju aerodroma u Buhelu (pokrajina Rajna-Palatinat), koji se priprema da primi lovce F-35, biće potrebno 700 miliona evra. Isto važi i za kupovinu novih oklopnih transportera i aviona "jurofajter". Troškovi raspoređivanja brigade Bundesvera u Litvaniji procenjuju se na najmanje pet milijardi evra, ali oni nisu uzeti u obzir prilikom planiranja budžeta.

Kako tvrdi "Bild", Pistorijus je obavestio kancelara Olafa Šolca o teškoj finansijskoj situaciji. Ministarstvo odbrane trenutno pregovara sa Ministarstvom finansija kako bi obezbedilo sredstva, ali su ovi pregovori za sada bezuspeši.

Kako prenosi "Bild", čak i bez potreba Bundesvera, budžet za 2025. će imati deficit od 25 milijardi evra. Lindner je predlagao smanjenje nekih socijalnih izdataka, ali mu je Šolc odgovorio da cilj NATO-a od dva odsto BDP-a treba postići bez smanjenja socijalnih davanja.

Nemačka namerava da ove godine na odbranu potroši 73,41 milijardu dolara, što iznosi 2,01 odsto predviđenog BDP-a. Kancelar Šolc je obećao da će Nemačka ubuduće ispunjavati kriterijume NATO-a.

Cilj da se nemačka vojna potrošnja poveća na dva odsto BDP-a postavile su zemlje NATO-a u septembru 2014, na samitu u Velsu, navodeći kao razlog "rusku pretnju" zbog ujedinjenja Krima sa Ruskom Federacijom.

image