Svet

Vazduhoplovac SAD koji se spalio protestujući zbog "genocida" u Gazi dobio ulicu u Jerihonu

Na ceremoniji otkrivanja uličnog znaka u Jerihonu, gradonačelnik Abdul Karim Sidr izjavio je da je Aron Bušnel "žrtvovao sve" za Palestince
Vazduhoplovac SAD koji se spalio protestujući zbog "genocida" u Gazi dobio ulicu u Jerihonuwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Palestinski grad Jerihon dao je ime jednoj ulici po Aronu Bušnelu, pripadniku američkog vazduhoplovstva koji je preminuo nakon što se zapalio u znak protesta protiv izraelskog "genocida" u Gazi, piše "Gardijan".

Bušnel se spalio ispred izraelske ambasade u Vašingtonu 25. februara, izjavivši da "više neće biti saučesnik u genocidu". Ovaj 25-godišnji avijatičar je prenosio je svoje samoubivstvo iz protesta uživo i čulo se kako viče "sloboda Palestini" dok je goreo. Organi vlasti su uspeli da ugase vatru, ali je Bušnel preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije.

Na ceremoniji otkrivanja uličnog znaka u Jerihonu, gradonačelnik Abdul Karim Sidr izjavio je da je bivši avijatičar "žrtvovao sve" za Palestince, preneo je britanski list.

"Nismo ga poznavali, a on nije poznavao nas. Između nas nije bilo društvenih, ekonomskih ili političkih veza. Ono što delimo je ljubav prema slobodi i želja da se suprotstavimo ovim napadima", rekao je zvaničnik grupi ljudi okupljenih u Ulici Arona Bušnela.

Ovaj istorijski grad na Zapadnoj Obali smatra se kapijom Palestine i jedim od najstarijih neprestano naseljenih gradova na Zemlji.

Grad je takođe dao ime trgu u čast Južnoj Africi, nakon što je ta zemlja podnela tužbu protiv Izraela za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Pretorija je optužila Izrael da "sistematski" vrši genocid u Gazi. MSP, koji tek treba da donese konačnu odluku, naložio je u januaru jevrejskoj državi da preduzme korake u sprečavanju genocida i poboljša humanitarne uslove za civile u Gazi.

"Ova imena će skrenuti pažnju i lokalnog stanovništva i posetilaca", rekao je gradonačelnik Jerihona, dodavši da oni prate presedan koji je napravljen nakon smrti aktivistkinje Rejčel Kori. Ulica u Ramali dobila je ime po američkoj aktivistkinji, koju je izraelska vojska ubila 2003. godine nakon što ju je pregazio buldožer dok je pokušavala da spreči vojsku da uništi kuće u Gazi.

image