Svet

Zeman na 25. godišnjicu ulaska Češke u NATO: Dve greške – bombardovanje SRJ i povlačenje iz Avganistana

"Javno sam rekao, prevarili su nas. Zato što su nam u NATO tvrdili da će u Jugoslaviji biti bombardovani samo vojni ciljevi. Ali u stvarnosti, kao što sigurno dobro znate, odnosilo se i na civilne objekte", rekao je bivši predsednik Češke
Zeman na 25. godišnjicu ulaska Češke u NATO: Dve greške – bombardovanje SRJ i povlačenje iz Avganistana© Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

Bivši predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je, povodom 25. godišnjice ulaska Češke u NATO, da je za tih četvrt veka Alijansa napravila dve greške - to što je bombardovao SR Jugoslaviju i što se "kukavički povukao iz Avganistana".

"Javno sam rekao, prevarili su nas. Zato što su nam u NATO-u tvrdili da će u Jugoslaviji biti bombardovani samo vojni ciljevi. Ali u stvarnosti, kao što sigurno dobro znate, odnosilo se i na civilne objekte i tako je odnelo i civilne žrtve. Bili smo poslednja zemlja koja je dala saglasnost", kazao je Zeman u intervjuu češkom listu "Pravo".

Češka vlada uprkos pritisku saveznika odugovlačila s pristankom na bombardovanje, a glasanje je Zeman, tada premijer, stavio na dnevni red tek kada je sednici Vlade bio sprečen da prisustvuje kategorični protivnik bombardovanja, kasniji češki premijer Vladimir Špidla.

"Presudna sednica Vlade je održana kada sam bio u Parizu na zasedanju OECD. I mislim da su me upravo zato tamo poslali. Video sam da je Zeman politička ličnost sa izvesnim militantnim osobinama", kazao je Špidla u jednom intervjuu češkom listu "Mlada fronta Dnes".

Zeman je u intervjuu današnjem "Pravu" rekao da je glasanje završilo kako je završilo, a ranije je pristanak na bombardovanje, za koje se izvinio tokom svog drugog mandata, pravdao time da "ne bi bilo normalno kada bi novajlija među saveznicima, Češka, stavila veto na tu odluku".

"Većina u Vladi je bila za. Priznajem i ja. Ipak do poslednjeg trenutka smo se nadali da će makar Grčka biti protiv, ali začudo i tamo su bili za", rekao je bivši češki predsednik.

Miloš Zeman, kao drugu grešku zapadnog vojnog saveza, vidi povlačenje NATO-a iz Avganistana i prepuštanje vlasti Talibanima.

"Mana NATO-a je u tome da nastoji ponekad da igra ulogu svetskog policajca i to se videlo u napadu na Jugoslaviju. Mana je i to što se povremeno ne ponaša baš hrabro. Vidite već pomenuti odlazak iz Avganistana. Mana je i to što informacije obaveštajnih službi nisu uvek kvalitetne. Vidite na primer podatke CIA o oružju za masovno uništenje u Iraku", rekao je Zeman.

Bivši češki premijer i predsednik koji je godinama aktivno vodio prorusku politiku, sve do napada Rusije na Ukrajinu kada je potpuno okrenuo smer, zaključio je da je "NATO jedina bezbednosna garancija Češke protiv imperijalnih ambicija Rusije".

image