Svet

Mediji: Hamas pristao na američku inicijativu o prekidu vatre

Mirovna inicijativa podrazumeva i postepeni povratak Palestinaca raseljenih iz Gaze
Mediji: Hamas pristao na američku inicijativu o prekidu vatre© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Hamas je pristao na američku inicijativu za prekid vatre u Pojasu Gaze i postepeni povratak raseljenih osoba, prenosi "Al Arabija", pozivajući se na izvor iz pokreta.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je u utorak da je grupa prihvatila modifikovanu verziju američkog predloga za prekid vatre u Gazi.

Očekuje se da će predstavnici Hamasa u narednim danima otputovati u egipatsku prestonicu Kairo kako bi razgovarali o konačnim detaljima i implementaciji sporazuma, rekao je izvor za "Al Arabiju".

"Međunarodni predlog prekida vatre će uključivati oslobađanje zatvorenika, uključujući decu, žene i starce", rekao je izvor.

Sporazum će takođe predvideti postepen povratak Palestinaca raseljenih iz Gaze, navodi izvor.

Direktor CIA: I dalje postoji mogućnost da se postigne prekid vatre u Gazi

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je danas da još postoji mogućnost da se postigne sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze, iako i dalje postoje mnoga komplikovana pitanja.

Berns je, pred Predstavničkim domom američkog Kongresa, rekao da će SAD nastaviti i dalje da ulažu napore da se postigne prekid vatre i da će veoma blisko sarađivati sa partnerima iz Izraela, Katara i Egipta, preneo je Rojters.

On je ukazao da je to veoma težak proces i da niko ne može da garantuje da će biti postignut uspeh, odnosno da će biti postignut sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Jedino što se može garantovati je da je gora solucija uopšte se ne angažovati da se postigne sporazum o prekidu vatre, rekao je Berns.

Pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Pojasu Gaze tokom Ramazana, uz posredovanje SAD, Katara i Egipta, nisu dali rezultate, iako su sve strane izrazile očekivanje da je dogovor moguć.

image