Svet

EU zbog Orbana "ljulja" evropsku kandidaturu Ursule fon der Lajen

Komitet za pravne poslove EU odlučan je da EK tuži Evropskom sudu pravde zbog odmrzavanja 10 milijardi evra za Mađarsku
EU zbog Orbana "ljulja" evropsku kandidaturu Ursule fon der Lajen© Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Manje od 100 dana pred junske izbore, Evropski parlament je "u stanju panike". "Tragikomično je i pravno neshvatljivo" da se jedna institucija EU, u ovom slučaju Evropski parlament (EP), okreće Evropskom sudu pravde, tužbom protiv Evropske komisije (EK) kako bi kaznila državu članicu koja odbija da igra na muziku EU.

Tim rečima je Balaž Hidvegi, poslanik Evropskog parlamenta iz redova vladajuće mađarske stranke Fides, komentarisao juče "političku minu" koja se upravo kreće u vrhu političke piramide Evropske unije. 

Naime, Komitet za pravne poslove EP odlučio je u utorak (16 glasova za, jedan protiv) da tuži EK Evropskom sudu pravde u Luksemburgu zbog kršenja obaveza da štiti novac poreskih obveznika od zloupotreba. U prevodu: odluka EK, s Ursulom fon der Lajen na čelu, da 13. decembra prošle godine odmrzne 10, 2 milijarde evra namenjenih Mađarskoj, prema uverenju nadležnog Komiteta EP predstavlja zloupotrebu ovlašćenja najvišeg izvršnog organa EU.

Podsećanja radi, ta odluka EK usledila je nakon ocene evropskog komesara za pravdu Didijea Rejndersa, istog dana, da je "Mađarska vlada ispunila sve ključne stavke koje su bile neophodne" na putu ispunjavanja zahteva Brisela o poštovanju vladavine prava u toj državi. 

Već sledećeg dana, 14. decembra, 10,2 milijarde "odmrznutih" evra krenule su iz Brisela ka Budimpešti. Istovremeno, na tom ključnom samitu lidera EU mađarski premijer Viktor Orban izašao je na legendarnu kafu (nakon sugestije nemačkog kancelara Olafa Šolca). U odsustvu Orbana, odlukom "krnjeg sastava" Ukrajina je dobila zeleno svetlo za članstvo u EU, ali je ostala "kraća" za 50 milijardi evra obećane pomoći Brisela, zbog Orbanovog tadašnjeg veta.

Odmrzavanje novca Mađarskoj pred samit 14. decembra delo je "mađarske ucene", konstatovali su već tada u Evropskom parlamentu. Ubrzo, 18. januara, EP je usvojio oštro sročenu rezoluciju protiv te odluke EK.

"Imamo jak pravni slučaj, zato što je EK tada samu sebe demantovala povodom ocene o poštovanju prava u Mađarskoj", ocenio je u utorak Danijel Frojnd, evropski parlamentarac iz redova nemačke stranke Zelenih. 

Članovi Evropske narodne partije (EEP), u čijim je redovima i Ursula fon der Lajen, u međuvremenu su takođe tražili pokretanje sudskog postupka protiv EK, povodom delikatnog tajminga i obrazloženja za odmrzavanje 10, 2 milijarde evra Mađarskoj, podsetio je juče "Euraktiv".

Prema Frojndu, odluka Komiteta za pravne poslove EP, sa podrškom evropskih "narodnjaka", predstavlja "znak predsednici Evropske komisije da se vladavina prava ne može trampiti u dogovorima sa Orbanom", prenela je juče "Ukrajinska pravda".

Inače, Fon der Lajenova je 7. marta dobila podršku Evropske narodne partije (EEP), sa 400 glasova za i 89 protiv, da se kandiduje za drugi mandat na čelu Evropske komisije. 

Šta će se dalje dešavati u EP povodom najavljene tužbe delimično je unapred poznato. Naime, danas se šefovi parlamentarnih grupa EP sastaju da odluče da li će ovlastiti Robertu Mecolu, predsednicu EP, da protiv Evropske komisije predvođene Fon der Lajenovom pokrene postupak pred najvišim sudom EU u Luksemburgu, i to pre krajnjeg roka označenog kao 25. mart.

Neizvesno je da li će u vrhu evropske političke piramide doći do pravnog okršaja između Roberte Mecole i Ursule fon der Lajen, i to uoči evropskih parlamentarnih izbora. 

Pravni postupak EP protiv EK je "veoma tanak" i ima "slabe izglede", ocenila je još u januaru Katarina Barli, zamenica predsednice EP. "Tužba mnogo više predstavlja politički štos, odnosno znak da EP ne prihvata nedostatke u poštovanju prava Mađarskoj, istakla je Barlijeva, vodeći kandidat nemačke stranke SPD na predstojećim evropskim izborima i, kao i Ursula fon der Lajen, nekadašnja nemačka ministarka. 

U šta će se izroditi ovaj mogući "politički štos" Evropskog parlamenta, i po kojoj ceni za neke od vodećih izbornih takmičara EU, tek će se videti.

image