Svet

Ukratko 19. mart: Vučić poslao čestitku Putinu, Nariškin: Francuska spremila trupe za Ukrajinu

U Briselu je održana nova runda pregovora Beograda i Prištine, a u Moskvi je potpisan sporazum između Državne dume i Narodne skupštine Republike Srpske
Ukratko 19. mart: Vučić poslao čestitku Putinu, Nariškin: Francuska spremila trupe za Ukrajinu© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom kojem je uručio pismo za ruskog predsednika Vladimira Putina. Kako je objavio Vučić, osim čestitke Putinu za izbornu pobedu, u pismu je objasnio i težinu situacije sa kojom se suočava srpski narod na KiM i zahvalio na podršci Rusije. 
  • Francuska već priprema kontingent trupa za slanje u Ukrajinu, koji će u početnoj fazi činiti oko 2.000 vojnika, rekao je Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe. Ruska služba navela je da će francuske trupe biti prioritetna i legitimna meta za ruske snage. "Manevar koji je orkestrirao Nariškin još jednom pokazuje rusku sistematsku upotrebu dezinformacija. Smatramo ovu vrstu provokacija neodgovornom", saopštilo je nakon Nariškinovih tvrdnji francusko Ministarstvo odbrane. 
  • U Briselu je održana nova runda pregovora Beograda i Prištine, a u razgovorima su učestvovali direktor kancelarije za KiM Petar Petković, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Petković je nakon trilateralnog sastanka izjavio da je srpska delegacija insistirala na formiranju ZSO, pitanju dinara i sve težem položaju srpskog naroda. Bisljimi je posle nove runde pregovora istakao da će do petka Priština i Beograd poslati predloge za rešavanje pitanja u vezi sa dinarom.
  • Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potpisali su sporazum o saradnji, objavljeno je na sajtu Državne dume. Volodin je istakao da potpisivanje sporazuma podiže saradnju između parlamenata na novi nivo. 
  • Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Uroša B. osumnjičenog da je u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet osoba, kao i protiv njegovog oca Radiše B. Uskoro može da se očekuje da Viši sud u Smederevu zakaže početak suđenja Urošu i njegovom ocu Radiši B, dok će, prema odluci suda, Uroševom ujaku i bratu od ujaka suditi Viši sud u Kragujevcu.
  • Propali su svi pokušaji diverzantsko-izviđačkih grupa da probiju rusku granicu, rekao je predsednik Rusija Vladimir Putin na sednici odbora Federalne službe bezbednosti. On je napomenuo da se u okviru tih grupa bore "regularne jedince neprijatelja, strani plaćenici i različiti otpadnici koji se nalaze na teritoriji koju kontroliše kijevski režim".
  • Kancelar Nemačke Olaf Šolc rekao je na konferenciji Evropa 2024 u Berlinu da predsednik Francuske Emanuel Makron i on čekaju "pravi trenutak" da porazgovaraju sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. 
  • Lider Severne Koreje Kim Džong Un nadgledao je vežbe gađanja artiljerijskih jedinica na zapadu zemlje, u kojima su korišćeni i "novoopremljeni super veliki" višecevni raketni lanseri, prenela je državna agencija KCNA.
  • Oko 9.000 dece će biti evakuisano iz Belgorodske oblasti u druge regione Rusije zbog granatiranja sa  ukrajinske strane, rekao je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov na sastanku prezidijuma generalnog saveta "Jedinstvene Rusije". 
  • Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastao se sa predsednikom Jermenije Vahanom Hačaturjanom i premijerom Nikolom Pašinjanom i tom prilikom pohvalio doprinos Jermenije operacijama saveza, kao i povećan broj njenih trupa u Mirovnoj misiji NATO na Kosovu (KFOR).
  • Objave britanskih diplomatskih predstavništava tokom poslednjih predsedničkih izbora su nedopustive i Moskva na njih gleda kao na pokušaj mešanja u unutrašnje poslove Ruske Federacije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je iz tog razloga jednom od savetnika britanske ambasade u Moskvi uručen demarš.
  • Više država članica Evropske unije pozvalo je danas Evropski savet da na samitu u četvrtak i petak odobri početak pregovora sa BiH i usvoji pregovaračke okvire s Ukrajinom i Moldavijom. Uoči ključnih ovonedeljnih rasprava i odluka za BiH, ministri ili državni sekretari sedam zemalja članica poslali su zajedničko pismo u kojem traže od čelnika EU da odobre otvaranje pregovora s BiH.
image