Svet

Amerikanci odobrili prodaju "džavelina" Maroku: Uprkos nestašici, pomažemo svog saveznika

Maroko je zatražio preko 600 projektila koji se koriste u Ukrajini
Amerikanci odobrili prodaju "džavelina" Maroku: Uprkos nestašici, pomažemo svog saveznikaGetty © Liam McBurney - PA Images / Contributor

Sjedinjene Američke Države dale su zeleno svetlo za prodaju protivtenkovskih projektila "džavelin" u vrednosti od 260 miliona dolara Maroku, saopštio je Pentagon, uprkos tome što Vašington u poslednje vreme ima problema sa dopunom svojih zaliha zbog sukoba u Ukrajini.

"Ova predložena prodaja će podržati spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država tako što će pomoći da se poboljša bezbednost glavnog saveznika koji nije član NATO-a ali koji nastavlja da bude važna snaga za političku stabilnost i ekonomski napredak u Severnoj Africi", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako je saopštila Agencija za saradnju (DSCA), Maroko je zatražio kupovinu 612 projektila, zvanično označenih kao FGM-148F, zajedno sa 200 lakih komandnih lansirnih jedinica "džavelin". Narudžbina uključuje obuku, prateću opremu, komponente i usluge podrške.

Ako se izvrši, porudžbinu će dostaviti "Džavelin džoint venčur", zajednička firma "Lokid Martina" i "ArTiIks korporacije". DSCA je saopštila da zbog toga "neće biti štetnog uticaja na odbrambenu spremnost SAD", sugerišući da projektili neće ići iz američkih vojnih zaliha.

"Džavelini" su bili prvi sistem naoružanja koji su SAD isporučile Ukrajini 2018. Više sistema je naknadno poslato Ukrajini nakon što početka Specijalne vojne operacije. Do juna 2022. u Ukrajinu je poslato oko 7.000 "džavelina", a Pentagon je navodno izražavao zabrinutost da bi američka vojska mogla da ostane bez zaliha, pošto odbrambena industrija nije u stanju da prati potražnju.

image