Svet

Orban pozdravio saradnju Zapada i Rusije u nuklearnom sektoru

Uprkos geopolitičkim poteškoćama, svi su zainteresovani da nuklearna energija ne postane talac geopolitičkih sukoba, licemerja i ideoloških rasprava, poručio je mađarski premijer
Orban pozdravio saradnju Zapada i Rusije u nuklearnom sektoru© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je činjenicu da zapadne zemlje nastavljaju da razvijaju saradnju sa Rusijom u oblasti nuklearne energije, uprkos geopolitici, uključujući i izgradnju nuklearne elektrane "Paks 2" u Mađarskoj.

"Sa zadovoljstvom konstatujemo da, uprkos geopolitičkim poteškoćama, postoji široka međunarodna stručna i naučna saradnja u oblasti nuklearne energije. Rusija je prošle godine postala glavni dobavljač uranijuma za SAD. Brojni američki, nemački, francuski, švedski, švajcarski, pa čak i austrijski podizvođači rade zajedno sa ruskim graditeljima u okviru našeg projekta proširenja nuklearne elektrane", kazao je Orban na samitu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Briselu.

Prema njegovim rečima, svi su zainteresovani da nuklearna energija ne postane "talac geopolitičkih sukoba, licemerja i ideoloških rasprava".

Orban je podsetio da Mađarska koristi nuklearnu energiju skoro 50 godina, a trenutno četiri operativne jedinice nuklearne elektrane "Paks" proizvode polovinu električne energije proizvedene u zemlji i pokrivaju trećinu potražnje. 

"Nakon produženja životnog veka postojećih blokova i puštanja u rad dva nova, udeo nuklearne energije će se povećati na 70 odsto, povezivanje novih blokova snage 2.400 megavati na mrežu početkom 2030-ih omogućiće Mađarskoj da prestane da uvozi 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a emisija gasa ugljen-dioksida u atmosferu biće smanjena za 17 miliona tona", ukazao je mađarski premijer.

Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska potpisale su dokumente o izgradnji novih blokova broj 5 i 6 u nuklearnoj elektrani "Paks" sa reaktorskim blokovima po naprednom ruskom projektu VVER-1200.

Saopšteno je da će Rusija dati Mađarskoj državni zajam do 10 milijardi evra za projekat "Paks 2", a ukupna cena radova iznosiće 12,5 milijardi evra.

Generalni direktor državne korporacije "Rosatom" Aleksej Lihačov ranije je izjavio da je već izdata dozvola za izgradnju samih blokova, kao i da se početak izgradnje nuklearne elektrane "Paks 2" očekuje krajem 2024, početkom 2025. godine.

U Briselu se održava prvi Samit o nuklearnoj energiji na kojem svetski lideri, među kojima i predsednik Srbije, razmatraju značaj nuklearne energije u rešavanju klimatskih promena i jačanju energetske bezbednosti.

Usvojena je deklaracija koja se bavi pitanjima nuklearne energije, a predsednik Vučić je poručio da je taj skup veoma važan i za Srbiju i ceo evropski kontinent, jer nam je svima potrebno više energije kako bismo mogli da ostvarimo veće stope rasta i da realizujemo velike planove u budućnosti.

image