Svet

Orban upozorava: Zapad će poslati trupe u Ukrajinu za dva do tri meseca

Sećam se kada su Nemci rekli da nisu spremni da pošalju ubojito oružje u Ukrajinu, već da će poslati bolju opremu, šlemove, a sada govore drugačije, izjavio je mađarski premijer
Orban upozorava: Zapad će poslati trupe u Ukrajinu za dva do tri mesecawww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Zapadne trupe bi mogle da se nađu u zoni borbenih dejstava u Ukrajini za dva do tri meseca, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, napomenuvši da ono što je ranije izgledalo neverovatno uskoro moglo da postane realno.

"Najalarmantnije je da ono što je bilo nezamislivo pre dva ili tri meseca postaje svakodnevna pojava dva ili tri meseca kasnije. Sećam se kada su Nemci rekli da nisu spremni da pošalju ubojito oružje u Ukrajinu, već da će poslati bolju opremu, šlemove... A sada kažu da bi Nemačka trebalo da isporuči Ukrajini takve raketne sisteme koji mogu da gađaju čak do Moskve ili, u najmanju ruku, daleko u Rusiju", kazao je Orban za radio "Košut". 

Naime, u Mađarskoj, 86 odsto građana protivi se mogućem slanju trupa sa Zapada u Ukrajinu, pokazali su rezultati najskorijeg istraživanja, koje je sproveo mađarski centar za ispitivanje javnog mnjenja "Sazadveg".

Anketirano stanovništvo prvo je upitano da li se slaže sa "slanjem vojski evropskih ili NATO država da se bore u Ukrajini", na šta je 86 odsto ispitanika dalo negativan odgovor, 11 odsto pozitivan, dok oko tri odsto nije znalo šta da odgovori.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da slanjem NATO snaga u Ukrajinu bila bi prekršena odluka Alijanse da se ne meša u ukrajinski sukob, a da će Budimpešta biti protiv toga.

Pre dve godine Alijansa je odlučila da ne interveniše u ukrajinskom sukobu, podsetio je Sijarto, odgovarajući na pitanje koliki je rizik slanja kopnenih trupa NATO-a u Ukrajinu i da li će Mađarska biti protiv toga.

image