Svet

Bostonski eksperiment: Nova varijanta virusa korona još opasnija

Novi virus ubio je 80% zaraženih laboratorijskih životinja
Bostonski eksperiment: Nova varijanta  virusa korona još opasnija© Unsplash

Hibridnu verziju virusa korona, koja spaja omikron i vuhan soj, razvili su u oktobru istraživači na Univerzitetu u Bostonu, rekao je načelnik trupa za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu general-potpukovnik Igor Kirilov uoči devete konferencije Konvencije o biološkom oružju.

"U oktobru je Univerzitet u Bostonu razvio himerni virus korona zasnovan na varijanti omikron i originalnom soju vuhan. Hibridni virus koji su razvili Amerikanci ubio je 80% zaraženih laboratorijskih životinja uzrokujući atipične neurološke simptome i ozbiljne povrede pluća", rekao je Kirilov.

Američko ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga odlučilo je da istraži aktivnosti rukovodstva univerziteta. Ipak, prema Kirilovu, "bostonski eksperiment" pokazuje da Americi nedostaje vladina kontrola nad istraživanjima u oblasti genetskog inženjeringa i sintetičke biologije.

"Uprkos visokim biološkim rizicima, istraživanje je sprovedeno sredstvima američke vlade, ali bez odgovarajućeg odobrenja nacionalne službe za biološku bezbednost i biobezbednost", rekao je on.

image