Svet

Izrael spreman da oslobodi više od 700 Palestinaca

Tel Aviv navodno razmatra i mogućnost da se palestinske izbeglice vrate u severni deo Gaze
Izrael spreman da oslobodi više od 700 Palestinaca© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Izrael je pristao da oslobodi između 700 i 800 palestinskih zatvorenika u zamenu za 40 talaca koje drži Hamas, a što bi trebalo da bude deo potencijalnog sporazuma o prekidu vatre uz posredovanje Sjedinjenih Država, izvestili su izraelski mediji pozivajući se na zvaničnike.

Prema navodima "Kanala 12" i portala "Vala", grupa zatvorenika koje je Izrael spreman da oslobodi uključuje i 100 osoba osuđenih za ubistvo. Neimenovani izraelski zvaničnik, koji je govorio za "Tajms of Izrael", bio je oprezniji na temu realizacije razmene, rekavši da su šanse da se postigne dogovor pola-pola.

Takođe, Izrael je navodno spreman da razgovara o mogućnosti da se palestinske izbeglice vrate u severni deo Gaze.

Premijer Benjamin Netanjahu ranije je odbacio predlog Hamasa za primirje i razmenu zatvorenika, insistirajući na tome da su odbrambene snage Izraela odlučne da iskorene prisustvo te grupe u Gazi.

Inače, izraelska delegacija se u subotu, 23. marta, u Kataru sastala s direktorom CIA Vilijamom Bernsom u sklopu nastojanja SAD da ubede Tel Aviv da stopiraju ofanzivu na Rafu, najjužniji grad Gaze, prepun izbeglica.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je Rojtersu nakon sastanka da i dalje postoje "značajni nedostaci" u pregovorima, posebno u vezi s predloženim odnosom Izraelaca i Palestinaca koji su uključeni u potencijalnu zamenu.

Hamas tek treba da odgovori na predlog.

image