Svet

Evropa nikako da ispuni ono "koliko god bude potrebno" obećanje Ukrajini

Briselsko "koliko god bude potrebno" nije dovoljno, ocenjuje "Blumberg"
Evropa nikako da ispuni ono "koliko god bude potrebno" obećanje UkrajiniGetty © Sean Gallup / Staff

"Koliko god bude potrebno", to je obećanje koje su lideri Evropske unije dali Ukrajini, nakon što je Vladimir Putin ubedljivom pobedom osvojio peti mandat na čelu Rusije.

Ono što Evropi ozbiljno nedostaje je način da premosti ogroman jaz između geopolitičke ambicije i realnosti i nadoknadi decenije neulaganja u odbranu i oslanjanja na Sjedinjene Države, piše "Blumberg".

Evropljani su, navodi kolumnista, svesni da moraju da se ubrzaju ali nemaju načina (ni sredstava) da to urade. Evropske članice NATO obećale su da će ove godine potrošiti 380 milijardi dolara na odbranu i otvaranje fabrika, ali zastoji u proizvodnji, isparčana evropska industrija i rastegnute finansije to čine teško ostvarivim.

Praktičan primer: artiljerijsku municiju koju Francuska napravi za jedan dan, Ukrajinici "sprže" za nekoliko minuta.

Koliko god francuski predsednik Emanuel Makron pozirao sa bokserskim rukavicama i pozivao na jedinstvo Unije i "ratnu ekonomiju" i koliko god bio strah od Rusije i povratka Donalda Trampa u Belu kuću, članice EU - dobro opečene posle pandemije kovida - ipak nisu spremne da Briselu daju još ovlašćenja da demonstrira "jedinstvo" Unije i ispuni obećano.

Zbog toga, umesto da napreduje krupnim, kvantnim koracima ka jačanju odbrane i ispunjavanju svog obećanja Kijevu, Evropska unija pravi sitne, bebeće korake ka cilju, ocenjuje "Blumberg".

Pritiskanje Evropske investicione banke (EIB) da učini više za jačanje odbrane EU, finansiranje tehnologije dronova ili oporezivanje zamrznutih ruskih sredstava jedan je od tih bebećih koraka.

EIB ipak neće direktno ulagati u municiju ili oružje, niti će želeti da žrtvuje svoj AAA rejting. Njen budžet od 550 milijardi evra već mora da ispuni mnogo rupa. Čak i ako udvostruči trenutna izdvajanja za odbranu, to bi otključalo samo 4,6 milijardi evra. Onih 15 milijardi evra tokom četiri godine koje bi prihodi od ruske imovine mogli da donesu su značajniji, ali i dalje iznose samo jednu petinu potrošnje EU za odbranu 2022, piše "Blumberg".

Bez obzira na sve jake reči koje dolaze iz Brisela, "koliko god je potrebno" nije dovoljno. 

image