Svet

Izrael: Plan četiri države EU o priznanju palestinske države – nagrada za terorizam

Ministar spoljnih poslova Izraela reagovao je na najavu premijera Španije koji je nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu saopštio da je njegova država postigla saglasnost sa Irskom, Maltom i Slovenijom da preduzmu prve korake ka priznavanju palestinske državnosti
Izrael: Plan četiri države EU o priznanju palestinske države – nagrada za terorizam© Photo by John Lamparski/Getty Images

Izraelska vlada smatra da plan četiri evropske zemlje o priznavanju palestinske države predstavlja "nagradu za terorizam" koja će smanjiti šanse za rešenje sukoba pregovorima, poručio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

"Priznavanje palestinske države nakon masakra 7. oktobra šalje poruku Hamasu i drugim palestinskim terorističkim organizacijama da će ubilački teroristički napadi na Izraelce biti nagrađeni političkim ustupcima Palestincima", objavio je Kac na svom Iks nalogu, prenosi "Tajms of Izrael".

On je izrazio uverenje da je rešenje sukoba moguće samo u direktnim pregovorima između dve strane i upozorio da svaki angažman u pravcu priznavanja palestinske države odlaže postizanje rešenja i samo povećava regionalnu nestabilnost.

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je u petak, nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu, da je Španija postigla saglasnost sa Irskom, Maltom i Slovenijom da preduzmu prve korake ka priznavanju palestinske državnosti, preneo je ranije Rojters.

Sančez je rekao da očekuje da palestinsku državu prizna aktuelni saziv španskog parlamenta koji je formiran prošle godine i ima četvorogodišnji mandat.

image
VV inauguration
banner