Svet

Borelj stavio tačku na jedinstvenu evropsku vojsku: Ravno utopiji

Vojske članica EU treba da budu međusobno operativnije ne bi li ojačale sopstvenu odbranu, ali i da naprave evropski stub unutar NATO-a
Borelj stavio tačku na jedinstvenu evropsku vojsku: Ravno utopijiGetty

Evropska unija mora da poveća svoju vojnu snagu i unutrašnju saradnju, ali to ne znači da treba da teži jedinstvenoj vojsci, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost u intervjuu za Si-En-En insistirao je na tome da postoji snažan konsenzus među članicama Unije o jačanju odbrambenih sposobnosti bloka, kako u smislu njegove vojne industrije, tako i oružanih snaga.

"Ipak, ovo nije pitanje stvaranja jedinstvene evropske vojske", istakao je Borelj, dodajući da svih 27 članica EU slobodno odlučuje o svojoj politici odbrane. 

Umesto toga vojske članica EU treba da budu međusobno operativnije ne bi li ojačale sopstvenu odbranu, tvrdi diplomata.

"Oni moraju da naprave evropski stub unutar NATO-a. Evropljani moraju da preuzmu veću odgovornost za našu odbranu", izjavio je Borelj, dodajući da to uključuje negovanje bliskog partnerstva sa SAD u okviru Alijanse. 

"Moramo da povećamo svoje vojne kapacitete, ali uverenje da ćemo ukinuti 27 armija kako bismo stvorili jednu – ravno je utopiji. Blok je svestan surovih realnosti savremenog sveta i priprema se u skladu s tim", zaključio je šef evropske diplomatije.

image