Svet

Razmatranje pitanja iseljenja monaha kanonske UPC iz Kijevsko-pečerske lavre odloženo na neodređeno

Datum sledećeg zasedanja kijevskog suda o sudbini monaha za sada nije poznat
Razmatranje pitanja iseljenja monaha kanonske UPC iz Kijevsko-pečerske lavre odloženo na neodređenowww.globallookpress.com © Michael Kudryavtsev

Sud u Kijevu doneo je odluku da na neodređeno odloži razmatranje slučaja iseljenja monaha Kijevsko-pečerske lavre, rekao je danas advokat Nikita Čekman, koji zastupa interese lavre i pravoslavnih monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Kako se navodi, odluka o pomeranju je doneta zbog samoizuzeća jednog od članova kolegijuma sudija.

Datum sledećeg zasedanja o ovom pitanju biće saopšten kasnije, prenose "RIA Novosti".

Podsetimo, od početka SVO 2022, kijevski režim vodi intenzivnu kampanju protiv pripadnika kanonske UPC zbog njene povezanosti sa Moskovskom patrijaršijom. Iz tog razloga UPC je u maju iste godine objavila samostalnost u odnosu na Moskvu, ali to nije izmenilo status onih koji je smatraju za svoju crkvu na teritoriji Ukrajine.

Vlasti su nastavile sa sankcijama protiv pojedinih istaknutih pravoslavnih lica, zatvaranjem hramova, i proterivanjem monaha iz manastira. Na pojedinim mestima dolazilo je i do fizičkih napada na sveštenstvo, paljenja hramova i drugih incidenata. 

Slučaj Kijevsko-pečerske lavre, jedne od najvećih pravoslavnih svetinja, stoga je bio posebno aktuelan, budući da je od velikog značaja za vernike.

image