Svet

Rojters: Izraelske snage pogodile vozilo UN u Libanu, ranjeno nekoliko posmatrača

Izraelska vojska je, međutim, saopštila da nije izvela vazdušni udar na vozilo u kojem su bili posmatrači Ujedinjenih nacija
Rojters: Izraelske snage pogodile vozilo UN u Libanu, ranjeno nekoliko posmatrača© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

U današnjem izraelskom napadu nadomak grada Remejša na jugu Libana pogođeno je vozilo koje je prevozilo tehničku opremu za Ujedinjene nacije i ranjeno je nekoliko posmatrača, potvrdila su za Rojters dva neimenovana bezbednosna izvora.

Britanska agencija navodi da su izraelske odbrambene snage (IDF) napale vozilo koje pripada mirovnoj misiji UN u južnom Libanu (UNIFIL), ali da za sada nije bilo komentara ni iz UNIFIL ni iz posmatračke misije UN (UNTSO).

Jedan od bezbednosnih izvora rekao je izveštaču Rojtersa da su u automobilu bila tri posmatrača UN i jedan prevodilac za libanski jezik, a oba izvora su potvrdila da je ranjeno nekoliko ljudi u vozilu.

Izraelska vojska je, međutim, saopštila da nije izvela vazdušni udar na vozilo u kojem su bili posmatrači Ujedinjenih nacija u oblasti Remejša u južnom Libanu.

Izrael razmenjuje vatru sa libanskom naoružanom grupom Hezbolah u južnom Libanu skoro šest meseci, paralelno sa ratom protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

U dosadašnjim izraelskim granatiranjima Libana ubijeno je skoro 270 pripadnika militantne grupe Hezbolah i oko 50 civila, uključujući decu, medicinsko osoblje, novinare, pripadnike UNIFIL i libanske vojske, navodi Rojters.

UNIFIL je prošlog meseca saopštio da je izraelska vojska prekršila
međunarodno pravo, otvorila vatru na grupu jasno prepoznatljivih
novinara i ubila novinarku Rojtersa.

Libanski premijer Nadžib Mikati osudio je napad izraelske vojske na snage UN u južnom Libanu u kojem je ranjeno četvoro ljudi.

U saopštenju Privremenih snaga Ujedninjenih nacija u Libanu (UNIFIL) istaknuto je da je gađanje mirovnih snaga "neprihvatljivo", prenosi "Tajms of Izrael".

image