Svet

Istraga UN pokazala: Izraelski tenk ubio snimatelja Rojtersa, bilo jasno da je izveštač

Pucanje na civile, u ovom slučaju na novinare koji su jasno mogli da budu identifikovani, predstavlja kršenje Rezolucije 1701 (2006) i međunarodnog prava, navodi se u izveštaju UNIFIL-a
Istraga UN pokazala: Izraelski tenk ubio snimatelja Rojtersa, bilo jasno da je izveštač© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Rojtersov reporter Isam Abdalah ubijen je granatom izraelskog tenka u Libanu prošle godine, koji je ispalio dva metka kalibra 120 mm na grupu "novinara za koju je bilo jasno da su izveštači", kršeći time međunarodno pravo, navodi se u izveštaju UN o incidentu koji se dogodio 13. oktobra prošle godine.

U istrazi privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), u čiji sadržaj je Rojters imao uvid, navodi se da njeno osoblje nije zabeležilo nikakvu razmenu vatre preko granice između Izraela i Libana više od 40 minuta pre nego što je izraelski tenk "merkava" otvorio vatru, prenosi Rojters.

"Pucanje na civile, u ovom slučaju na novinare koji su jasno mogli da budu identifikovani, predstavlja kršenje Rezolucije 1701 (2006) i međunarodnog prava", navodi se u izveštaju UNIFIL-a, pozivajući se na rezoluciju Saveta bezbednosti 1701.

U izveštaju na sedam stranica od 27. februara dalje se navodi: Ocenjuje se da u trenutku incidenta nije bilo razmene vatre preko "plave linije". Razlog za udare na novinare nije poznat.

Prema rezoluciji 1701, usvojenoj 2006. kako bi se okončao rat između Izraela i libanskih boraca Hezbolaha, mirovne snage UN bile su raspoređene da nadgledaju prekid vatre duž 120 km linije razgraničenja, ili Plave linije, između Izraela i Libana.

Kao deo svoje misije, trupe UN beleže kršenje primirja i istražuju najteže slučajeve. Pored ubistva Abdalaha, ranjeno je još šest novinara, od kojih jedan teže.

Upitan o izveštaju UNIFIL-a, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Nir Dinar rekao je da ih je Hezbolah 13. oktobra napao u blizini izraelske zajednice Hanita.

"Odgovorili smo artiljerijom i tenkovskom vatrom kako bismo otklonio pretnju, a zatim smo dobili izveštaj da su novinari povređeni. Osuđujemo svaku povredu trećih strana, uključujući i novinare", rekao je Dinar i dodao da IDF smatra da je sloboda štampe od najveće važnosti, i pojašnjava da je boravak u ratnoj zoni opasan.

Rekonstrukcija događaja

Glavna urednica Rojtersa Alesandra Galoni pozvala je Izrael da objasni kako je mogao da se dogodi ovaj napad u kojem je ubijen Abdalah (37) i pozvala na odgovornost.

"Izveštaj UNIFIL-a poslat je Ujedinjenim nacijama u Njujork 28. februara, kao i libanskoj i izraelskoj vojsci", rekli su Rojtersu izvori upoznati sa ovim slučajem.

UNIFIL je poslao tim da poseti lokaciju 14. oktobra, a takođe je dobio izveštaje od libanskih oružanih snaga i od neimenovanog svedoka koji je bio prisutan na brdu kada su se napadi dogodili, navodi se u izveštaju.

Detalji o incidentima u zoni operacija UNIFIL-a uključeni su u redovne izveštaje generalnog sekretara UN o primeni rezolucije Saveta bezbednosti 1701. Istrage UNIFIL-a se, međutim, obično ne objavljuju.

Grupa novinara je skoro sat vremena pre napada snimala prekogranično granatiranje iz daljine na otvorenom području na brdu u blizini libanskog sela Alma al-Šab. Dan kasnije, IDF je saopštila da je već ima rekonstrukciju događaja i da je u toku istraga.

IDF do danas nije objavila izveštaj o svojim nalazima. 

image