Svet

Nemačka prestala sa proizvodnjom "taurusa"

Proizvođač oružja MBDA ne može da proizvodi još raketa bez naređenja iz Berlina, rekao je Tomas Gotšild
Nemačka prestala sa proizvodnjom "taurusa"Getty © Matthias Balk/picture alliance via Getty Images

Obustavljena je proizvodnja novih "taurusa", saopštio je šef nemačkog ogranka proizvođača oružja MBDA.

Podsetimo, Kijev već mesecima traži od Berlina da mu pošalje ove rakete dugog dometa, što je nemački kancelar Olaf Šolc do sada dosledno odbijao, čak i nakon što je glavna urednica RT objavila snimak razgovora visokih nemačkih vojnih zvaničnika u kojem se razmatra udar na Krimski most upravo ovim raketama

Oko 600 "taurusa" je do sada proizvedeno u postrojenju u Bavarkoj, ali kompanija ne može da nastavi sa proizvodnjom pošto je ugovor sa nemačkim vlastima istekao, rekao je Tomas Gotšild u intervjuu za list "Augsburger algemajne" u subotu.

Proizvodne linije za Taurus su i dalje dostupne, tako da bi MBDA mogla da "pojača" proizvodnju raketa "u bilo kom trenutku", rekao je izvršni direktor.

"Da bismo to uradili, međutim, bila bi nam potrebna nova narudžbina za ovo oružje", istakao je.

Kompanija ne može da pravi rezerve raketa jer je to zabranjeno nemačkim zakonom, objasnio je on.

Zaustavljanje proizvodnje je uvek "izazov" za odbrambenu industriju, naglasio je Gotšild.

"Naši dobavljači, koji su mahom mala i srednja preduzeća... često ne mogu finansijski da priušte održavanje proizvodnih linija. Dakle, ako bismo dobili nove porudžbine za 'tauruse', naši dobavljači bi prvo morali da se repozicioniraju i, na primer, obezbede sirovine koje su im potrebne", objasnio je on.

Domet ovih raketa premašuje 500 km, a, kako navodi izvršni direktor MBDA, njih radari uglavnom detektuju prekasno zato što se kreće na maloj visini.

"Ovakva kombinacija karakteristika je veoma tražena, posebno u Ukrajini", dodao je.

Međutim, Gotšild je odbio da odgovori na pitanje da li Kijevu treba poslati rakete, nazvavši to "političkom odlukom" koju treba da donese nemačka vlada.

image