Svet

Ratoborni a Zeleni: Analena Berbok iza scene nagovara Šolca da se predomisli oko "taurusa"

Nemačka ministarka spoljnih poslova takođe razrađuje plan za slanje raketa Kijevu bez prelaska Šolcovih crvenih linija, prenosi "Špigl"
Ratoborni a Zeleni: Analena Berbok iza scene nagovara Šolca da se predomisli oko "taurusa"Getty © Sebastian Christoph Gollnow/picture alliance via Getty Images

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pokušava da ubedi kancelara Olafa Šolca da pošalje "tauruse" Ukrajini, i razrađuje plan za slanje krstarećih raketa dugog dometa bez prelaska Šolcovih "crvenih linija", prenosi "Špigl".

Podsetimo, nemački kancelar nastavio je kategorički da odbija slanje "taurusa" Kijevu i nakon što je glavna urednica RT Margarita Simonjan u javnost iznela snimak na kojem komandant luftvafea Ingo Gerharc i saradnici razrađuju plan za napad na Krimski most koristeći te rakete, jer, kako je rekao, bi to podrazumevalo slanje nemačkih vojnika koji bi rukovali tim sistemima u Ukrajinu.

Kako nemački medij prenosi, Berbokova je zagovornica slanja "taurusa" u Ukrajinu iako se suzdržavala od javnih izjava na tu temu, a o tome je razgovarala i sa Dejvidom Kameronom tokom nedavne posete britanskog ministra spoljnih poslova Berlinu. 

"Prema 'FAZ-u', Berbokova tajno radi na tome kako bi Nemačka i dalje mogla da pošalje krstareće rakete 'taurus' u Ukrajinu bez prelaska Šolcovih crvenih linija. Jedna opcija: Nemci daju 'tauruse' Britancima, koji ga prosleđuju Ukrajincima, ali zadržavaju kontrolu nad misijom i ciljevima", piše "Špigl".

Nemački list napominje da Berbokova do sada nije imala uspeha u ubeđivanju Šolca da pošalje "tauruse" Kijevu, iako u toj misiji njeni Zeleni odnedavno imaju podršku Stranke slobodnih demokrata, ali i Hrišćansko-demokratkse unije. 

"Špigl" takođe podseća da je Analena Berbok ranije ocenila da Kameronov predlog o slanju "taurusa" u Britaniju, koja bi, zatim, poslala svoje "storm šedou" rakete Ukrajini jeste "opcija".

image