Svet

Berbok: Možda ipak Kijevu pošaljemo "taurus", postoje opcije

Kružna razmena je do sada omogućavala Nemačkoj da Ukrajini pošalje druge vrste oružja, te bi tako sada moglo da bude i sa nemačkim raketama dugog dometa, ukazala je šef nemačke diplomatije
Berbok: Možda ipak Kijevu pošaljemo "taurus", postoje opcije© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, Pool

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nije isključila transfer raketa "taurus" Ukrajini u okviru kružne razmene sa Velikom Britanijom, uprkos činjenici da je nemački kancelar Olaf Šolc to odbio.

"Kružna razmena je, da tako kažem, nemački izum. To bi bila opcija. I već smo organizovali sličnu razmenu, ali drugim oružjem", priznala je Berbokova.

Nemačka ministarka je na ovaj način podržala predlog britanskog kolege Dejvida Kamerona koji je u subotu rekao da je njegova zemlja spremna da pomogne Nemačkoj da reši pitanja u vezi sa mogućim snabdevanjem Kijeva raketama "taurus".

Odgovarajući na pitanje da li se razgovara o kružnoj razmeni, u kojoj bi London mogao da prebaci svoje rakete "storm šedou" u Kijev, a zauzvrat od Nemačke dobije "taurus", Kameron je napomenuo da je Kraljevina spremna da razmotri sve opcije za postizanje maksimalnog efekta za Ukrajinu, ali je odbio da otkrije više detalja.

Nemački kancelar Olaf Šolc je više puta iskazao negodovanje kada se govorilo isporuci raketa "taurs" Ukrajini. Slanje nemačkih raketa bi podrazumevalo i slanje nemačke vojske da rukovodi njima, a to je, kako je objasnio, direktno učešće Berlina u sukobu, što je nedopustivo.

Uprkos tome, frakcija Hrišćansko-demokratske (HDU) i Hrišćansko-socijalne unije (HSU) će ove nedelje ponovo da stavi na glasanje u nemačkom parlamentu rezoluciju o snabdevanju Kijeva "taurusom".

image