Svet

Kijev priznao da koriste teroristički napad u "Krokusu" da šire etničku netrpeljivost u Rusiji

Kijev sprovodi psihološke operacije, između ostalog, da bi aktivirao netrpeljivost prema migrantima. Posle terorističkog napada u Moskvi, Centar za borbu protiv dezinformacija pri SBNO Ukrajine pokušao je čak da proturi priču o saosećanju za teroriste
Kijev priznao da koriste teroristički napad u "Krokusu" da šire etničku netrpeljivost u Rusijiwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Rukovodilac Centra za borbu protiv dezinformacija pri Službi za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Kovalenko priznao je u intervjuu za britanski "Tajms" da Kijev, posle terorističkog napada u koncertnoj dvorani "Krokus", sprovodi operaciju raspirivanja etničke netrpeljivosti u Rusiji.

"Teroristički napad je isprovocirao podeljenost na etničkom nivou u Rusiji i za nas je, naravno, veoma korisno da podržavamo bilo kakve nacionalne raskole i da ih raspirujemo uz pomoć naših informacija", rekao je Andrej Kovalenko.

Kako se navodi, Kijev sprovodi psihološke operacije, između ostalog, da bi aktivirao netrpeljivost prema migrantima. Kovalenko je rekao da je situacija u Rusiji, gde živi više različitih naroda, pogodno tlo za takve aktivnosti.

U tekstu se navodi i da se s tim ciljem ukrajinski agenti ubacuju u četove na Telegramu da bi okretali ljude jedne protiv drugih. Konkretno, posle terorističkog napada, Centar za borbu protiv dezinformacija pri SBNO Ukrajine pokušao je da proturi priču o saosećanju za teroriste.

Takođe, Kijev je želeo da okrene Tadžikistance protiv organa reda i korisnike društvenih mreža protiv Čečena, piše britanski list pozivajući se na izjavu Kovalenka.

Podsetimo, ruski državni organi uhapsili su 11 osoba povezanih sa terorističkim napadom na posetioce koncerta muzičke grupe "Piknik" u "Krokus siti holu".

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin saopštio je da je, prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu porastao do 139.

Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim "renoom" pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali za sada još nije moguće složiti jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije.

Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u "Krokus siti holu", a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.

image