Svet

Brazil odoleo pritiscima Zapada: Nećemo slati municiju Ukrajini

Uprkos svim nastojanjima francuskog predsednika da primora brazilskog lidera da pomogne Kijevu, izgleda da je Lula da Silva ostao dosledan svojoj izjavi "da sadašnji posrednici nemaju šta da ponude stranama u sukobu u Ukrajini"
Brazil odoleo pritiscima Zapada: Nećemo slati municiju Ukrajini© Christopher Pillitz/Getty Images

Brazil je odbio da isporuči municiju Ukrajini, prenosi "Blumberg", pozivajući se na evropske i brazilske zvaničnike.

"Brazil je odbio zahteve saveznika da isporuči municiju Kijevu", navodi se u saopštenju agencije.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prošle nedelje boravio u trodnevnoj zvaničnoj poseti toj južnoameričkoj zemlji i razgovarao sa brazilskim kolegom Luisom Inasijom Lulom da Silvom.

Međutim, izgleda da uprkos svim nastojanjima francuskog predsednika da primora brazilskog lidera da pomogne Kijevu, Lula da Silva je ostao dosledan svojoj izjavi da sadašnji posrednici nemaju šta da ponude stranama u sukobu u Ukrajini.

On je i preuzeo inicijativu za razvoj novog međunarodnog formata za pregovore Moskve i Kijeva.

Osim toga, kako navodi "Blumberg", čini se da su razgovori između Velike Britanije i Japana o kupovini municije takođe zašli u ćorsokak.

Tako je u decembru 2023, bivši japanski ministar odbrane Icunori Onodera rekao da bi na osnovu popuštanja odbrambenih pravila o izvozu, Tokio mogao da proda artiljerijske granate od 155 mm Londonu.

Pre toga je "Fajnenšel tajms" pisao da Japan razmatra mogućnost takvog izvoza u Veliku Britaniju, čime bi indirektno mogao da pomogne snabdevanje Kijeva oružjem.

image