Svet

Meksiko suspenduje diplomatske odnose sa Ekvadorom

Dok je nudilo utočište bivšem potpredsedniku Ekvadora, meksičko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Kito da omogući Glasu da bezbedno napusti zemlju
Meksiko suspenduje diplomatske odnose sa Ekvadoromwww.globallookpress.com © IMAGO/ALBERTO SUAREZ

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador objavio je suspenziju diplomatskih odnosa sa Ekvadorom, nakon što je ekvadorska policija upala u ambasadu Meksika u Kitu da uhapsi bivšeg potpredsednika Ekvadora. 

Meksiko je prethodno uslišio zahtev Horhea Davida Glasa Espinela za politički azil. Espinela je dva puta osuđivan zbog optužbi za korupciju u svojoj zemlji i u ambasadi Meksika boravio je od kraja prošle godine. Ekvador je tražio dozvolu Meksika da uhapsi političara, ali bezuspešno. Glas insistira da je bio podvrgnut političkom progonu.

Dok je nudilo utočište bivšem potpredsedniku Ekvadora, meksičko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Kito da omogući Glasu da bezbedno napusti zemlju.

Ekvador je, međutim, odbio, uz odgovor da "nije legalno davati azil osobama osuđenim ili krivično gonjenim za uobičajene zločine".

Ekvadorska policija upala je u ambasadu Meksika u petak, 5. aprila, uveče, a video-snimci s lica mesta pokazuju jako prisustvo policije u toj oblasti. Vlada Ekvadora je tvrdila da je racija sprovedena radi odbrane nacionalnog suvereniteta.

"Svaka ambasada ima jednu jedinu svrhu: da služi kao diplomatski prostor sa ciljem jačanja odnosa između zemalja", navodi se u saopštenju, u kojem se Meksiko optužuje za "zloupotrebu imuniteta i privilegija datih diplomatskoj misiji".

Lopez Obrador je u subotu saopštio da je Glas "izbeglica" koji se suočava sa "progonom i uznemiravanjem". On je napad osudio kao "flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Meksika".

"Naložio sam našem kancelaru da izda saopštenje u vezi sa ovim autoritarnim aktom, postupi po zakonu i odmah proglasi suspenziju diplomatskih odnosa sa vladom... Ekvadora", dodao je on.

Meksička ministarka spoljnih poslova Alisija Barsena rekla je da će diplomatsko osoblje te zemlje odmah napustiti Ekvador. Ona je dodala da će Meksiko zatražiti od Međunarodnog suda pravde da osudi postupke Ekvadora.

image
VV inauguration
banner