Svet

Meksiko pozvao UN da suspenduju članstvo Ekvadora

Ekvadorski policajci prošle nedelje su nasilno upali u ambasadu Meksika i priveli bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa
Meksiko pozvao UN da suspenduju članstvo Ekvadora© Photo by Johannes Simon/Getty Images

Ministarstvo spoljnih poslova Meksika pozvalo je danas Ujedinjene nacije da suspenduju članstvo Evkadora u toj organizaciji dok se evkadorske vlasti ne budu izvinile za napad na ambasadu Meksika u Kitu.

Zahtev je deo predmeta koji Meksiko podnosi Međunarodnom sudu pravde, najvišem sudu Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ekvadorski policajci prošle nedelje su nasilno upali u ambasadu Meksika i priveli bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa.

Upad se dogodio nekoliko sati nakon što je meksička vlada dala Glasu politički azil.

Glas, koji je dva puta osuđen za korupciju, nalazio se u ambasadi u Kitu od kada je zatražio politički azil u decembru prošle godine.

Iz predsedništva Ekvadora poručili su da je Ekvador suverena država i da neće dozvoliti nijednom kriminalcu da ostane na slobodi.

Tenzije između dve zemlje eskalirale su nakon što je predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao da Ekvador smatra "veoma nesrećnim" zbog poslednjih izbora na kojima je pobedio ekvadorski predsednik Danijel Noboa.

Ekvadorska vlada je, kao odgovor na tu izjavu, proglasila meksičkog ambasadora personom non grata.

image
VV inauguration
banner