Svet

"Nuklearna opcija" na stolu: Bajden proverava da li ima ovlašćenja da zatvori granicu sa Meksikom

Preduzimanje jednostranih akcija na granici interno se opisuje kao "nuklearna opcija"
"Nuklearna opcija" na stolu: Bajden proverava da li ima ovlašćenja da zatvori granicu sa MeksikomGetty © Anadolu / Contributor

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da njegova administracija proverava da li ima ovlašćenja da zatvori granicu sa Meksikom bez odobrenja Kongresa.

"Ispitujemo da li ja imam tu moć ili ne", rekao je Bajden u intervjuu za "Univision". "Neki sugerišu da bih jednostavno trebalo da pokušam, pa ako me sud blokira, blokirao me je", objasnio je predsednik.

Portal "Aksios" navodi da je Bajden jasno stavio do znanja da nije doneo konačnu odluku, dodajući da "nema garancije" da ima moć da preduzme akciju na granici bez zakona iz Kongresa.

Takva jednostrana akcija predsednika, bez odobrenja Kongresa, interno se opisuje kao "nuklearna opcija", naročito u izbornoj godini kada je podrška Bajdenu među latino biračima opala, a sam predsednik je na udaru kritika zbog problema ilegalne migracije i prelazaka granice.

Dvopartijski zakon koji bi predsedniku dao više resursa i ovlašćenja da kontroliše granicu propao je ranije ove godine.

Tokom svog govora o stanju nacije, Bajden je branio zakon i pozvao republikance da mu pomognu da popravi stanje na granici. Pre govora, Bajdenovi zvaničnici su se poigravali sa idejom da praktično zatvore granicu sa Meksikom tako što će odbiti tražioce azila ako pređu ilegalno.

image
VV inauguration
banner