Svet

EP optužio Fon der Lajen za kronizam: Da opozove imenovanje partijskog kolege Pipera za izaslanika EU

Potez predsednice Evropske komisije postao je predmet žestoke debate u Briselu uoči izbora za Evropski parlament u junu
EP optužio Fon der Lajen za kronizam: Da opozove imenovanje partijskog kolege Pipera za izaslanika EU© Photo by Michele Tantussi/Getty Images

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su danas od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da opozove odluku o imenovanju evropskog poslanika i svog partijskog kolege Markusa Pipera za izaslanika EU za mala i srednja preduzeća.

Imenovanje Pipera, koje kritičari povezuju sa kronizmom, postalo je predmet žestoke debate u Briselu, uoči izbora za Evropski parlament u junu ove godine, ukazuje Rojters.

Za amandman kojim se od Fon der Lajen traži da ponovo pokrene trku za ovo radno mesto glasala su 382 poslanika, dok je 144 bilo protiv, nakon što je predsednica EK visoko plaćenu funkciju predstavnika za mala i srednja preduzeća dodelila Piperu, koji je član Hrišćansko-demokratske unije Nemačke, iste partije kao i Fon der Lajen.

On je potpisao ugovor 31. marta, uprkos tome što su dve kandidatkinje koje su bile u užem izboru za tu funkciju navodno dobile više ocene na testovima tokom procesa selekcije, prenosi "Politiko".

Poslanici su u okviru amandmana, koji je uložio nemački poslanik Danijel Frojnd iz grupacije Zelenih, zatražili od EK da opozove imenovanje Pipera i započne "zaista transparentan i otvoren proces za izbor izaslanika EU za mala i srednja preduzeća".

Frojnd je uložio amandman na izveštaj o budžetu, koji su podržale njegove kolege, dva političara iz grupacije socijalista i demokrata i tri poslanika iz Obnovimo Evropu, nakon što EK nije odgovorila na pitanje kako je Piper izabran u odnosu na ostale kandidate.

Fon der Lajen se u sredu suočila sa kritikama komesara, a prethodno su četiri komesara u pismu upućenom 8. aprila vršila pritisak na nju da odgovori na pitanje o transparentnosti imenovanja.

Kontroverza oko izbora za funkciju izaslanika EU za mala i srednja preduzeća je još jedan na listi potencijalnih problema sa kojima se suočava Fon der Lajen dok traži drugi mandat na čelu EK.

"Politiko" je nedavno otkrio da su evropski tužioci preuzeli su istragu o navodnim krivičnim delima u vezi sa pregovorima o nabavci vakcina protiv korona virusa koje su vodili Fon der Lajen i izvršni direktor Fajzera Albert Burle.

Istražitelji iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) poslednjih meseci preuzeli su istragu od belgijskih tužioca, koji su istraživali Fon der Lajen zbog "mešanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa", navodi se u pravnim dokumentima u koje su uvid imali Politiko i portparol kancelarije tužioca u Liježu.

image
VV inauguration
banner