Svet

"Socijalno čišćenje" u Francuskoj: Pariz se stidi beskućnika?

Ljude bez krova nad glavom masovno iseljavaju iz kampova na trgovima i ulicama
"Socijalno čišćenje" u Francuskoj: Pariz se stidi beskućnika?© Telmo Pinto/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Francuska pokušava da "sakrije siromaštvo" uoči Olimpijskih igara u Parizu, pokazuje novi izveštaj koji zemlju optužuje za "socijalno čišćenje", budući da vlasti već uveliko rade na raščišćavanju trgova u Parizu od beskućnika.

Deložacije su, prema ovom izveštaju u porastu, a biće ih još do 26. jula, kada počinje Olimpijada, kada francuska prestonica planira da ugosti ogroman broj gledalaca dubokog džepa.

Pol Alauzi, portparol kolektiva dobrotvornih organizacija "Druga strana novčića" – kolektiv koji uključuje vodeće dobrotvorne organizacije, rekao je da "stvari izmiču kontroli" kako se povećavaju "proterivanja i policijske intervencije unutar budućih bezbednosnih zona".

Prošle nedelje, do 150 ljudi, uključujući mnogo dece, prema pisanju "Telegrafa" iseljeno je iz improvizovanog kampa "Hotel de vil" kod gradske većnice Pariza.

Gleda na Senu i trenutno ima ogroman olimpijski logo na svojoj fasadi, zajedno sa drugim promotivnim materijalom.

"Naterali su ih da uđu u autobuse i rekli im da će biti odvedeni u Bezanson", kaže jedan od humanitaraca koji je prisustvovao iseljenju.

Mnogi su se usprotivili tome da ih voze u istočni grad, koji je udaljen više od 250 milja od Pariza, iako tamo mogu pristupiti privremenom smeštaju.

Veliki broj njih bili su tražioci azila koji su želeli da ostanu u Parizu dok se njihovi zahtevi obrađuju, ali očigledno da to nije dozvoljeno dok traje Olimpijada.

Redovno se odvijaju i policijske operacije koje imaju za cilj uklanjanje šatora koje koriste beskućnici na obalama Sene.

Brojke sugerišu su se do marta desile 22 deložacije iz ovog kampa, u poređenju sa 19 u istom periodu dogodile prošle godine.

I drugi gradovi u Francuskoj, prenosi "Telegraf", uključeni su u Olimpijadu i podvrgnuti "socijalnom čišćenju" sa ciljem da se "sakrije siromaštvo".

Zvaničnici negiraju da postoji bilo kakva zvanična politika "socijalnog čišćenja" ili "skrivanja siromaštva", a ponajmanje za vreme Olimpijskih igara.

"Policija je obavezna da zatvori nedozvoljene kampove iz higijenskih i bezbednosnih razloga", pravdaju se.

image